Nemecký minister financií: Neexistujú žiadne náznaky krízy v eurozóne pre situáciu v Taliansku

, TASR;patria Foto: SITA/AP

Nemecký minister financií Olaf Scholz nezaznamenal žiadne náznaky hroziacej krízy v eurozóne v dôsledku politických otrasov v Taliansku.

Nemecký minister financií Olaf Scholz nezaznamenal žiadne náznaky hroziacej krízy v eurozóne v dôsledku politických otrasov v Taliansku. Uviedol to v rozhovore pre nemeckú televíziu na otázku, či sa bojí novej krízy v menovej únii.

Dodal, že Európskej únii (EÚ) sa podarilo dosiahnuť dohodu o vývoji európskych kritérií stability dokonca aj so súčasnou vládou v Ríme. "A vyzerá to, že sa objaví nová vláda, možno s iným zložením," vyhlásil.

Taliansky premiér Giuseppe Conte totiž v utorok (20. 8.) podal demisiu po rozprave o vládnej kríze v Senáte.

Conte počas rozpravy obvinil ministra vnútra a predsedu pravicovo-populistickej strany Liga Severu Mattea Salviniho, že "nezodpovedne" vystavuje krajinu riziku uvrhnutia do "špirály neistoty a finančnej nestability".

Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako Salviniho strana stiahla začiatkom augusta svoju podporu pre vládnucu koalíciu. Jej koaličný partner Hnutie piatich hviezd totiž pri hlasovaní v parlamente nepodporil výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym Lyonom, čo je strategický projekt EÚ.

Salviniho Liga Severu, obľúbená v Taliansku pre svoju protiimigračnú politiku, bola najúspešnejším politickým subjektom v májových voľbách do Európskeho parlamentu a má podporu približne 34 % voličov. To by Salvinimu v prípade predčasných volieb umožnilo zostaviť novú koalíciu s ďalšími pravicovými frakciami a stať sa novým premiérom.

Ak by na jeseň došlo k predčasným voľbám, Taliansko by nestihlo poslať do 15. októbra návrh rozpočtu do Bruselu. V prípade, že by Taliani nenašli v rozpočte na budúci rok dostatočné úspory, dôjde automaticky k navýšeniu DPH, čo by mohlo poškodiť už aj tak slabú spotrebu talianskych domácností. Navyše by v prípade víťazstva extrémne pravicovej Ligy Mattea Salviniho mohol prevziať opraty premiér, ktorý sa programovo s Bruselom vôbec nebude chcieť baviť. V takom prípade by sa talianske dlhopisy pravdepodobne dostali pod opätovný tlak. Ako upozorňujú analytici ČSOB, dobrou správou pre Taliansko je, že nie je jasné kedy a či vôbec dôjde k predčasným voľbám. To bude záležať predovšetkým na prezidentovi a ďalších politických stranách, teoreticky pripadá do úvahy koalícia Hnutia piatich hviezd so stredovou stranou bývalého premiéra Mattea Renziho. Takéto zoskupenie by ale nemalo väčšinu v senáte a bolo by z podstaty nestabilné. Väčšina politických komentátorov predpokladá, že skôr alebo neskôr k predčasným voľbám dôjde. Pre Taliansko a jeho trhy by však bolo lepšie, keby to bolo až po príprave rozpočtu na rok 2020.

Druhým plusom pre Taliansko je v tejto chvíli politika Európskej centrálnej banky, ktorá pripravuje na september niečo "veľké", v podobe poklesu sadzieb a opätovnému kvantitatívnemu uvoľňovaniu, čo by stlačilo dole všetky výnosy vládnych dlhopisov. To by prinieslo talianskej vláde úspory rádovo v miliardách eur ročne, a to aj keby politické napätie situáciu na trhoch zhoršilo, uzatvárajú analytici ČSOB.

Súvisiace články

Aktuálne správy