Rosnefť zaznamenal v 1. polroku nárast čistého zisku o 9,1 %.

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť zaznamenala v 1. polroku nárast čistého zisku o 9,1 %. Pomohol jej priaznivý vývoj cien komodity aj nižšie finančné náklady.
Ruský ropný a plynárenský gigant, v ktorom britský koncern BP PLC vlastní podiel vo výške 19,7 %, dosiahol za šesť mesiacov do konca júna 2019 zisk 325 miliárd rubľov (4,40 miliardy eur). Vlani v rovnakom období mal pritom zisk 298 miliardy RUB.
Tržby v prvej polovici roka vzrástli o 11 % na 4,21 bilióna RUB. Prispel tomu vyšší objem dodávok ropy a ropných produktov, ako aj vyššie ceny komodity.
V 2. štvrťroku 2019 vzrástol čistý zisk medzikvartálne až o 48 % na 194 miliárd RUB. Vo veľkej miere to súviselo s odpismi aktív v 1. štvrťroku, uviedol Rosnefť. Zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou (EBITDA) pritom v období apríl – jún medzikvartálne klesol o 6 % na 515 miliárd RUB.
Rosnefť uviedol, že jeho schopnosť zvýšiť produkciu zasiahli v 2. štvrťroku vonkajšie jednorazové udalosti, vrátane znečistenia ropy v ropovode Družba a zníženia produkcie v súlade s dohodou s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a s ďalšími veľkými producentmi na čele s Ruskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy