Medzimesačný pokles stavebnej produkcie v eurozóne sa v júni zastavil

Medzimesačný pokles stavebnej produkcie v eurozóne sa v júni po troch mesiacoch zastavil. Ale v celej Európskej únii (EÚ) ešte pokračoval. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa prvého odhadu Eurostatu stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov zostala v júni 2019 na májovej úrovni. V celej EÚ však klesla o 0,3 %. Na ilustráciu, v máji 2019 sa výkon v stavebníctve znížil v eurozóne o 0,5 % a v EÚ o 0,4 %. V medziročnom porovnaní vzrástla v júni 2019 produkcia v stavebníctve eurozóny o 1 % a celej EÚ o 0,6 %.
Spomedzi členských štátov Únie, ktoré dodali Eurostatu údaje za jún, najstrmší medzimesačný pokles produkcie v stavebníctve zaznamenali v Slovinsku (-6,7 %), Rumunsku (-2,8 %) a Portugalsku (-1,4 %). Na Slovensku sa znížila o 1,1 %. A naopak, najväčší medzimesačný nárast stavebnej produkcie nahlásili v júni Maďarsko (o 1,7 %), Francúzsko (1,2 % ) a Česko (1 %).
V medziročnom porovnaní stúpol v júni výkon stavebníctva najviac v Rumunsku (23,3 %), Maďarsku (20,2 %) a Slovinsku (5,5 %). A pokles bol zaznamenaný len na Slovensku (-2,1 %), v Spojenom kráľovstve (-2 %), Švédsku (-0,9 %) a Belgicku (-0,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy