Ekonómovia sa zhodnú: Pravdepodobnosť, že Európa upadne do recesie je 70-80 %

, fnlondon Foto: SITA/AP;getty images

Podľa renomovaného ekonóma a experta na dlhopisy Mohameda El-Eriana má Európa 70 % šancu skĺznuť do recesie. Britské, talianske a nemecké problémy, paralyzujú domácu ekonomiku najsilnejších krajín EÚ.

V exkluzívnom rozhovore pre Financial News, hlavný ekonomický poradca nemeckej poisťovne Allianz varoval, že Európa „rýchlo stráca na sile“, takže obchodný blok „naráža na hranicu výrazného prepadu“.

Bývalý investičný riaditeľ Pimco uviedol, že pravdepodobnosť, že recesia zasiahne Európu je 70 %, pričom Brexit naďalej oslabuje britskú politiku a nemecká ekonomika, štvrtá najväčšia na svete, klesla o 0,1 % za kvartál. Hrubý domáci produkt Talianska reaguje na politickú krízu, ktorá si žiada voľby.

„Všetkých päť hlavných ekonomík v Európe sa musí vyrovnávať s vlastnými problémami,“ uviedol El-Erian, ktorý sa zmienil aj o problémoch vo Francúzsku a Španielsku. „Prakticky sa nikde nedarí. V týchto krajinách neprijímajú žiadne politiky zamerané na rast.“

„Potenciálne hrozí viac ako 50 % riziko americkej recesie a viac ako 80 % európskej,“ tvrdí Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxobank.

Výhľad globálnej ekonomiky sa minulý týždeň zhoršil, keď výnosy 10-ročných vládnych dlhopisov USA a Veľkej Británie klesli pod úroveň kratších splatností, čo je inverzia všeobecne považovaná za predohru recesie. Výnos 30-ročných amerických štátnych pokladničných poukážok prvýkrát klesol pod 2 % od globálnej recesie, ktorá nasledovala po finančnej kríze v roku 2008.

Keith Wade, hlavný ekonóm Schroders, najväčšieho britského správcu aktív, dodal, že „výnosová krivka bola spoľahlivým prediktorom recesií v USA za posledné štyri desaťročia, v Spojenom kráľovstve už menej. Až na jednu výnimku, americká ekonomika zakaždým, keď sa výnosová krivka obrátila, zaznamenala pokles do 18 mesiacov.“

Popredné svetové akciové indexy, vrátane indexov S&P 500 a FTSE 100, minulý týždeň zaznamenali výrazné poklesy, v reakcii na pokračujúce obchodné napätie medzi USA a Čínou a slabé ekonomické údaje z Nemecka. U investorov rastú obavy z dlhodobej ekonomickej slabosti.

Kerstin Braunová zo skupiny Stenn Group na medzinárodné financovanie obchodu, uviedla, že HDP klesá vo Veľkej Británii, Taliansku a Nemecku, čo sú motory európskeho regiónu. „Zoznam negatívnych správ je príliš dlhý na to, aby zvrátil deštruktívny sentiment po celom svete. Potvrdzuje to inverzia výnosovej krivky, ktorá zvyčajne slúži ako ukazovateľ nadchádzajúcej krízy.“

El-Erian dodal, že Federálny rezervný systém je „držaný ako rukojemník trhmi“ a pred koncom roka bude nútený urobiť dve zníženia úrokových sadzieb. Podľa neho Fed „nebude mať na výber“, ale v nasledujúcich piatich mesiacoch zníži sadzby na 1,75 %, aby zmiernil obavy, že obchodné napätie a spomalenie globálneho rastu poškodia americké hospodárstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy