Starodávne ponímanie: Firmy už neslúžia svojim akcionárom a na maximalizovanie zisku

, CNBC Foto: SITA/AP

Generálni riaditelia takmer 200 spoločností uviedli, že hodnota pre akcionárov už nie je ich hlavným cieľom. Investovanie do zamestnancov, prinášanie hodnoty zákazníkom, etická spolupráca s dodávateľmi a podpora komunít sú teraz v popredí amerických obchodných cieľov.

Otázky týkajúce sa hospodárskej rovnosti a čestných obchodných praktík dominujú v spravodajstve aj predvolebnej fáze amerických prezidentských volieb 2020.

Podnikateľský okrúhly stôl, ktorý bol založený v roku 1972, vydal od konca sedemdesiatych rokov mnohé vyhlásenia o zásadách správy a riadenia spoločností. V pondelok vydal vyhlásenie s novou definíciou „účelu spoločnosti“, ktorá „nahrádza“ predchádzajúce vyhlásenia a načrtáva „moderný štandard spoločenskej zodpovednosti“.

"Americký sen je živý, ale rozpadáva sa," uviedol v tlačovej správe Jamie Dimon, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ J. P. Morgan Chase a predseda obchodného okrúhleho stola. Spolu s Dimonom sa pod vyhlásenie podpísalo 181 generálnych riaditeľov, napríklad aj Jeff Bezos z Amazonu, Tim Cook z Apple, Brian Moynihan z Bank of America, Dennis A. Muilenburg z Boeingu a Mary Barra z GM.

„Hlavní zamestnávatelia investujú do svojich pracovníkov a komunít, pretože vedia, že je to jediný spôsob, ako byť dlhodobo úspešný. Tieto modernizované princípy odzrkadľujú neochvejnú snahu podnikateľskej komunity pokračovať v úsilí o ekonomiku, ktorá slúži všetkým Američanom,“ uviedol Dimon.

Svoj podpis pripojil aj šéf BlackRock Larry Fink, ktorý už dávnejšie vyzýval generálnych riaditeľov, aby prehodnotili účel spoločnosti, konkrétne „neoddeliteľnú súvislosť“ medzi účelom a ziskom. „Účelom nie je iba dosahovanie ziskov, ale oživujúca sila na ich dosiahnutie,“ napísal Fink vo svojom výročnom liste akcionárom za rok 2019. „Keďže divízie sa naďalej prehlbujú, spoločnosti musia preukázať svoj záväzok voči krajinám, regiónom a komunitám, v ktorých pôsobia, najmä v otázkach týkajúcich sa budúcej prosperity sveta.“

Fink uviedol, že zásadné ekonomické zmeny a zlyhanie vlády USA v poskytovaní trvalých riešení prinútili spoločnosť hľadať firmy, ktoré by poskytli poradenstvo v sociálnych a ekonomických otázkach, ako sú environmentálna bezpečnosť a rodová a rasová rovnosť.

„Aj keď každá jedna firma slúži svojmu firemnému účelu, zdieľame zásadný záväzok so všetkými našimi zúčastnenými stranami. Zaväzujeme sa, že všetkým poskytneme hodnotu pre budúci úspech našich firiem, našich komunít a našej krajiny,“ píše sa vo vyhlásení.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy