USA aktuálne nehrozí recesia

Americký minister obchodu Wilbur Ross tvrdí, že USA aktuálne nehrozí recesia. Pridal sa tak k ďalším predstaviteľom administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorí sa snažia znížiť obavy z toho, že sa blíži recesia, ktoré vyvolala dočasná inverzia výnosovej krivky na amerických dlhopisoch.
„Recesia nakoniec príde, ale táto inverzia podľa môjho názoru nie je taká spoľahlivá, ako si ľudia myslia,“ povedal Ross v rozhovore pre Fox Business Network.
Výnosy 10-ročných dlhopisov americkej vlády boli v stredu (14. 8.) prvýkrát od roku 2007 nižšie ako výnosy 2-ročných dlhopisov. To znamená, že prirážka 10-ročných dlhopisov voči 2-ročným sa dostala do mínusu. Tento zvláštny fenomén je považovaný za spoľahlivý indikátor blížiacej sa recesie. Inverzia tejto časti výnosovej krivky totiž predchádzala každú recesiu počas uplynulých 50 rokov. V priemere sa podľa expertov recesia objaví približne 22 mesiacov po inverzii.
Ross takisto kritizoval americkú centrálnu banku (Fed). Menová politika Fedu podľa neho spôsobuje, že dolár je silný, čo má negatívny vplyv na ekonomiku.
Trumpova administratíva sa snaží tlačiť na Fed, aby znížil úrokové sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy