Biely dom nevidí dôvod pre obavy z recesie, bráni obchodnú vojnu

, CNBC Foto: SITA/AP

Prezident Donald Trump v nedeľu po nestabilnom týždni pre trhy, uviedol, že nevidí žiadnu recesiu. Reagoval tak na trh dlhopisov, ktoré signalizujú inverznou krivkou príchod recesie. Výnos 10-ročných štátnych dlhopisov sa dostal pod výnos dvojročných. Index Dow Jones Industrial Average klesol o 800 bodov, stratil asi 3 %.

"Nemyslím si, že máme recesiu," povedal Trump novinárom. "Úspešne sa nám darí. Naši spotrebitelia sú bohatí. Umožnil som ohromné ​​zníženie daní a sú nabití peniazmi.“

Trh dlhopisov v stredu vyslal signál, ktorý sa zvyčajne interpretuje ako znak, že recesia je na obzore. Výnos z 10-ročných pokladničných poukážok sa na krátko znížil pod výnos dvojročných. Prezident oslovil vedúcich predstaviteľov J.P. Morgan Chase, Bank of America a Citigroup, aby sa presvedčili o zdraví amerického spotrebiteľského trhu. Vedenie bánk uviedlo, že síce spotrebiteľovi sa darí dobre, ale bez problémov, ako je napríklad spor USA – Čína by to mohlo byť ešte lepšie. Trumpov ekonomický poradca Larry Kudlow uviedol, že nedeľné silné údaje z maloobchodu a nízka nezamestnanosť sú znakmi toho, že ekonomike sa darí. "Myslím, že sme v dobrej kondícii," povedal Kudlow. Objem výroby v USA však nedávno klesol na najnižšiu hodnotu od roku 2009, keď dopyt poklesol a firmy znížili prijímanie zamestnancov.

Obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro namietal, že výnosová krivka sa obrátila. Podľa neho to je znak toho, že do USA tečie zahraničný kapitál, ktorý z dlhodobého hľadiska zvyšuje ceny dlhopisov a znižuje výnosy. "V tomto prípade je plochá krivka v skutočnosti výsledkom veľmi silnej Trumpovej ekonomiky," uviedol.

Larry Kudlow
Kudlow aj Navarro sa dôrazne postavili za Trumpa v otázke obchodnej vojny s Čínou. Začiatkom tohto mesiaca prezident uviedol, že uvalí na ďalší čínsky tovar  10 % clo. Neskôr sa však rozhodol odložiť niektoré clá do 15. decembra z obavy, že by to mohlo mať vplyv na sezónu vianočných nákupov, čo sa zdalo byť v rozpore s predchádzajúcimi vyhláseniami, že celé bremeno nových cieľ znáša Čína.

Navarro uviedol, že USA zvíťazili v obchodnej vojne a odmietol argumenty, že Američania by z tejto vojny mali mať nevýhody. A to aj napriek zvyšujúcim sa sťažnostiam amerických farmárov, ktorí Trumpa vo veľkej miere podporujú, že obchodná vojna má na nich značný dopad.

Kudlow naopak povedal, že USA s Pekingom bojujú o technológie. "Sme v akejsi technologickej vojne s Čínou a nemôžeme im dovoliť ukradnúť naše rodinné klenoty, ktoré sú srdcom amerického zázraku hospodárskeho rastu," uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy