Medziročná inflácia v rámci eurozóny oslabila, ale na Slovensku stúpla

Júlová inflácia v eurozóne klesla na 1 % z júnových 1,3 %, slovenská inflácia posilnila na 3 % z 2,7 % a bola tretia najsilnejšia.

Medziročná inflácia v eurozóne v júli oslabila na 1 % z júnovej úrovne 1,3 % a v rámci celej Európskej únie sa znížila na 1,4 percenta z júnových 1,6 percenta. Na Slovensku však medziročná júlová inflácia stúpla na 3 % z júnovej úrovne 2,7 %, pričom bola tretia najvyššia. Medzimesačne ceny v eurozóne v júli klesli o 0,5 percenta a v celej EÚ o 0,3 percenta, ale na Slovensku sa zvýšili o 0,1 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Medziročne sa ceny v júli znížili v Portugalsku (-0,7 %), najmenej výrazne stúpli na Cypre (0,1 %) a v Taliansku (0,3 %). Najviac ceny medziročne vzrástli v Rumunsku (4,1 %) a v Maďarsku (3,3 %). Slovensko bolo spolu s Lotyšskom na tretej priečke s medziročnou infláciou zhodne vo výške 3 %. Medziročná inflácia v júli oslabila v 15 štátoch EÚ, v dvoch bola stabilná a v 11 krajinách posilnila.

Najviac k medziročnej inflácii v eurozóne v júli prispeli služby, ktoré jej pridali 0,53 percentuálneho bodu (pb), nasledovali potraviny, alkohol a tabak (0,37 pb), priemyselné tovary (0,08 pb) a energie (0,05 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy