Liga Severu sa bude snažiť o zníženie daní v rozpočte na rok 2020

Talianska vládna strana Liga Severu sa bude snažiť o zníženie daní v rozpočte na rok 2020, čo povedie k miernemu zvýšeniu deficitu. Uviedol to v pondelok hovorca strany pre ekonomiku Claudio Borghi.
Líder pravicovo-populistickej Ligy Severu Matteo Salvini minulý týždeň stiahol podporu vládnej koalícii s Hnutím piatich hviezd. A požaduje predčasné voľby, ktorým bude možno krajina musieť čeliť popri príprave rozpočtu na jeseň.
„Musíme sa usilovať o zníženie daní a je zrejmé, že malá časť bude financovaná deficitom,“ uviedol v rozhovore pre štátnu televíziu RAI Borghi.
Talianska koalícia sa zmieta v politickej kríze. Tú vyvolali rozdielne postoje vládnych strán k projektu Európskej únie (EÚ) na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon. Euroskeptické Hnutie piatich hviezd pri hlasovaní v parlamente 7. augusta projekt nepodporilo.
Vysokorýchlostná železnica TAV medzi Francúzskom a Talianskom je pritom kľúčovou súčasťou projektu EÚ spájajúceho južné Španielsko s východnou Európou. Únia platí 40 % z nákladov na projekt za odhadom 8,6 miliardy eur.
Nová trať Turín – Lyon má nahradiť trať s tunelom z roku 1871, ktorý je už zastaraný z hľadiska technológie a bezpečnosti. Vlaky tam musia spomaliť rýchlosť zhruba na 60 kilometrov za hodinu, v dôsledku čoho trvá cesta z Milána do Paríža sedem hodín. Po dokončení tunela pre rýchlovlaky sa má cesta krátiť na 4,5 hodiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy