Írske domácnosti sú pripravené minúť tento rok na dovolenky až 6,5 miliardy eur

Írske domácnosti sú pripravené minúť tento rok na dovolenky až 6,5 miliardy eur, čo je o 8,3 % viac ako minulý rok. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Marketing Institute of Ireland a UCD Michael Smurfit Graduate Business School.
Podľa analytikov tieto čísla odrážajú výrazný rast ekonomiky v roku 2018, ktorý priniesol vysokú zamestnanosť a rast platov, čo podporilo kúpnu silu domácností. Predchádzajúce štatistiky ukázali, že spotrebiteľské výdavky v Írsku sa v 1. štvrťroku zvýšili o 2,9 %.
Ale profesorka marketingu Mary Lambkinová pripomenula, že aj keď sa Írsko zotavilo z dlhovej krízy v roku 2011 (keď muselo požiadať eurozónu o záchranný úver) a zlé časy sú – aspoň nateraz – preč, dovolenky v zahraničí v skutočnosti stále nedosiahli úroveň pred krízou.
Na obzore sa pritom sťahujú mraky v podobe brexitu. Preto Íri starostlivo zvažujú svoje výdavky, aj keď sú ich disponibilné príjmy aktuálne veľmi vysoké, odhadom na úrovni 110 miliárd eur. A tak tí, ktorí majú istú prácu, solídne príjmy “a dostatočne veľkú dôveru v to, že si môžu dopriať dovolenku“, si prázdniny skutočne užívajú.
Takzvaný čistý majetok na obyvateľa však v súčasnosti predstavuje 158.000 eur, čo je o 70 % menej ako v roku 2012. A dlhy domácností zostávajú vysoké, aj keď sa oproti roku 2012 znížili. Presnejšie, pomer dlhu k disponibilnému príjmu klesol na 124 % z maximálnej úrovne 215 % v roku 2012.
Výdavky domácností v Írsku pritom stúpajú aj napriek poklesu spotrebiteľskej dôvery, čo je dôsledkom obáv z vplyvu brexitu a spomalenia globálneho hospodárstva.
Predpokladá sa, že spotrebiteľské výdavky v Írsku sa v roku 2019 zvýšia o 2,6 %. Domácnosti míňajú najviac za nábytok, spotrebiče a elektroniku. Súvisí to s oživením výstavby nových domov aj s renováciou starších.

Súvisiace články

Aktuálne správy