Mexická centrálna banka znížila kľúčový úrok, prvýkrát od júna 2014

Mexická centrálna banka koncom tohto týždňa znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, prvýkrát od júna 2014. Odôvodnila to spomaľovaním inflácie a čoraz slabším výkonom ekonomiky. To podnietilo špekulácie, že sa na obzore črtá ďalšie uvoľnenie menovej politiky.
Členovia menového výboru centrálnej banky (Banxico) väčšinou hlasov rozhodli o znížení jednodňovej medzibankovej sadzby o 25 bázických bodov na 8 %.
Toto prekvapujúce rozhodnutie strážcov mexickej meny kopíruje kroky centrálnych bánk po celom svete. Tie v uplynulých týždňoch tiež zredukovali úroky. Dôvodom sú obchodné spory a spomaľovanie globálnej ekonomiky.
Minulý týždeň napríklad centrálna banka na Novom Zélande stlačila svoju kľúčovú sadzbu na rekordne nízku úroveň. A po nej nasledovali centrálne banky v Thajsku a na Filipínach.
Mexické peso po oznámení Banxico oslabilo o 0,4 % na 19,76 MXN/USD, ale neskôr tieto straty pomerne rýchlo vygumovalo. Výnosy z 10-ročných mexických dlhopisov klesli o 19 bázických bodov na 7,06 %.
Slabé podmienky v mexickej ekonomike sa naďalej zhoršujú. A inflácia klesla „trochu rýchlejšie“, ako sa očakávalo, povedal guvernér centrálnej banky Alejandro Diaz de León v mexickom rádiu. Pripomenul, že ekonomika už niekoľko štvrťrokov v podstate stagnuje. Na ilustráciu, v 2. kvartáli stúpol jej výkon len o 0,1 %.
Charles Seville, vedúci predstaviteľ ratingovej agentúry Fitch pre Latinskú Ameriku sa domnieva, že zníženie úrokovej sadzby v Mexiku odzrkadľuje nižšie inflačné riziká a väčšie riziká pre rast domácej a globálnej ekonomiky.
Aj americký Federálny rezervný systém (Fed) koncom júla znížil svoju hlavnú úrokovú sadzbu, prvýkrát od roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy