Mzdy v Česku budú rásť svižným tempom ešte niekoľko štvrťrokov

Česká ekonomika rastie, aj keď pomalšie než v nedávnej minulosti. Nezamestnanosť sa v lete zvýšila iba mierne, časť ekonómov ale upozornila na pokles priemyselnej výroby. Člen bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) Vojtěch Benda v relácii Českej televízie Udalosti, komentáre tento týždeň upokojoval, že bežná česká domácnosť bude ešte niekoľko štvrťrokov ťažiť zo zotrvačnosti trhu práce.
„Počítame s tým, že mzdy budú rásť pomerne svižným tempom ešte niekoľko štvrťrokov,“ uviedol Benda.
ČNB nedávno v novej prognóze zlepšila odhad rastu českej ekonomiky v tomto roku na 2,6 % a v nasledujúcom očakáva jej rast na úrovni 2,9 %. „Berieme do úvahy rozdiely medzi domácou ekonomikou, ktorá ešte stále dobre napreduje. Je to vidieť v sektore služieb, je to vidieť na tom, že ľudia pomerne veľa míňajú, a že im rastú mzdy,“ uviedol bankár. „Zamestnávatelia majú problém získať nových zamestnancov. Popri tom však už vnímame spomalenie alebo nenávratnosť zahraničnej ekonomiky k tomu rastu, ktorý český export samozrejme brzdí,“ povedal Benda.
Podľa šéfa Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOZ) Josefa Středulu nie sú motorom domáceho hospodárstva automobilky, ale spotrebitelia. „Ministerstvo financií to jasne potvrdzuje, že príspevok k rastu hrubého domáceho produktu (HDP) je jednoznačne zo strany spotreby. V súčasnosti nie je dôvod hovoriť o tom, že sa Česká republika blíži k nejakej kríze“.
Podľa Středulu sú určité dôvody na obavy, ale napríklad utorková (13. 8.) správa o odložení amerických sankcií voči Číne priniesla svetovému obchodu veľmi pozitívny signál – oslabovanie globálneho rastu môže podľa analytikov eskalácia colných vojen ešte zrýchliť.
Odbory preto v nasledujúcom roku budú žiadať ďalšie pomerne výrazné zvýšenie platov. „Počítame s tým, že mzdy budú pomerne citeľne rásť ešte niekoľko štvrťrokov. Ale tempo, akým rastú teraz, nie je z dlhodobého hľadiska udržateľné. Malo by spomaliť na nejakých 5 %,“ povedal Benda.

Súvisiace články

Aktuálne správy