Maloobchodné tržby v USA v júli vzrástli viac, než sa očakávalo

Maloobchodné tržby v USA v júli vzrástli viac, než sa očakávalo. To signalizuje, že obavy zo spomalenia globálneho rastu a obchodnej vojny medzi USA a Čínou zatiaľ nemali výraznejší negatívny vplyv na dôveru spotrebiteľov.
Maloobchodné tržby v júli medzimesačne stúpli o 0,7 % po zvýšení o 0,3 % v júni, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ministerstvo tiež revidovalo údaj za predchádzajúci mesiac mierne nadol z +0,4 %. Ekonómovia počítali v júli s nárastom o 0,3 %.
V júli výrazne vzrástli tržby predajcov potravín, oblečenia, elektroniky a domácich spotrebičov, rovnako ako online predajcov.
Maloobchodné tržby bez započítania automobilov, benzínu, stavebných materiálov a potravinových služieb v júli vzrástli o 1 % po +0,7 % v júni. Tieto takzvané jadrové tržby najlepšie korešpondujú so spotrebiteľskými výdavkami ako komponent hrubého domáceho produktu (HDP).
V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v júli vyskočili o 3,8 %.
Maloobchodné tržby sú pozorne sledovaným ukazovateľom, keďže signalizujú vývoj spotrebiteľských výdavkov, na ktoré pripadá viac než dve tretiny ekonomickej aktivity v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy