Írski piloti Ryanairu budúci týždeň štrajkujú za vyššie mzdy

48-hodinový štrajk írskych pilotov nízkonákladového prepravcu Ryanair sa uskutoční budúci týždeň v stredu a vo štvrtok

Írski piloti nízkonákladového prepravcu Ryanair, ktorí sú členmi Združenia pilotov írskych leteckých spoločností (IALPA), vyhlásili na stredu a štvrtok budúceho týždňa 48-hodinový štrajk. Piloti svoj zámer oznámili už minulý týždeň s tým, že štrajk sa uskutoční, pokiaľ letecká firma do pondelka neprijme ich návrhy v oblasti platov. Združenie tvrdí, že Ryanair je v dobrej finančnej situácii a môže pilotov poctivo odmeňovať.

Členovia IALPA plánovaný štrajk odsúhlasili minulý týždeň v piatok 94 percentami hlasov. Združenie pilotov írskych leteckých spoločností, ktoré je súčasťou odborového zväzu Fórsa, v tom čase uviedlo, že rozhodnutie odzrkadľuje sklamanie pilotov z nedostatočného pokroku v prebiehajúcich rokovaniach o mzdách. Samotný štrajk môžu začať najskôr sedem dní po tom, ako o ňom firmu upovedomia.

Dvojdňový štrajk v neskoršej časti augusta a trojdňový v septembri minulý týždeň odhlasovali aj britskí piloti Ryanairu, ktorí sú členmi Združenia pilotov britských leteckých spoločností. Plánujú 48-hodinový štrajk, ktorý sa má začať 22. augusta, a 72-hodinový štrajk od 2. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy