Amazon namiesto likvidácie chce zákazníkmi nechcený tovar ponúkať vo forme darov

, CNBC Foto: SITA/AP

Amazon zavádza nový program s názvom FBA Donations pre predajcov tretích strán, ktorých tovar zostáva v skladoch Amazonu v USA a Spojenom kráľovstve. Firma tým reaguje na správy, že za minulý rok len vo Francúzsku zlikvidovala 3 milióny produktov.

Spoločnosť Amazon chce, aby predajcovia tretích strán lepšie využívali svoje nepredané alebo nechcené výrobky tým, že ich rozdajú na charitu. Od 1. septembra sa program darcovstva stane predvolenou možnosťou pre všetkých predajcov, z programu sa môžu odhlásiť, ak chcú.

Dary sa budú distribuovať do siete neziskových organizácií v USA prostredníctvom charitatívnych organizácií Good360 a vo Veľkej Británii ako sú Newlife a Barnardo's. Amazon to ohlásil prostredníctvom blogového príspevku v stredu popoludní.

Nový program darov je navrhnutý tak, aby znížil množstvo zásob, ktoré je potrebné vyhodiť zo skladov Amazonu, aby pomohol životnému prostrediu a iným spôsobom použil inak zbytočné výrobky. Podľa medializovaných správ Amazon bežne likviduje nepredané zásoby. Jeden francúzsky televízny dokument odhaduje, že Amazon minulý rok zničil vo Francúzsku viac ako 3 milióny produktov. Vzhľadom na to, že spoločnosť generuje väčšinu svojich predajov v USA, je počet zničených zásob v jej skladoch v USA pravdepodobne oveľa vyšší ako v iných krajinách.

„Tento program zníži počet výrobkov zasielaných na skládky a namiesto toho pomôže tým, ktorí to potrebujú,“ napísal Amazon v e-maile predajcom, ktorí oznámili spustenie programu.

Predajcovia, ktorých oslovila televízia CNBC uviedli, že vďaka novému programu bude lacnejšie darovať ich nežiaduce zásoby. Amazon si účtuje 50 centov, aby vrátil nepredaný tovar predajcom, čo je oveľa viac ako 15 centov účtovaných za likvidáciu.

"V Amazone je prevažná väčšina vrátených produktov ďalej predaná iným zákazníkom alebo likvidátorom zásob, vrátená dodávateľom alebo darovaná charitatívnym organizáciám v závislosti od ich stavu," uviedol Amazon s tým, že „tvrdo pracuje“ na tom, aby znížil počet zničených produktov na nulu.

Súvisiace články

Aktuálne správy