Briti budú musieť akceptovať potravinárske štandardy USA, ak chcú obchodnú dohodu

Podľa šéfa americkej farmárskej organizácie obavy z poľnohospodárskej praxe v USA nie sú "vedecky podložené".

Veľká Británia musí akceptovať americké potravinárske štandardy ako súčasť akejkoľvek budúcej dohody o obchode s Washingtonom, povedal šéf americkej farmárskej organizácie. Farmári z USA budú veľmi radi obchodovať so svojimi britskými „priateľmi“, uviedol Zippy Duvall, šéf Agentúry amerických farmárov. Dodal však, že obavy z takých postupov, ako je umývanie kurčiat chlórom a využívanie geneticky modifikovaných plodín, nie sú „vedecky podložené“. Informoval o tom portál bbc.com.

USA sa vyjadrili, že Veľká Británia bude po brexite „prvá v rade“, pokiaľ ide o obchodnú dohodu. Existujú však obavy, že Veľká Británia bude musieť urobiť kompromis v oblasti štandardov, ktoré sú v súčasnosti zakotvené v legislatíve EÚ. Jedným z najkontroverznejších postupov je umývanie kurčiat chlórom, aby sa zabili baktérie, čo je v EÚ zakázané. Nie je to však preto, že škodlivé je samotné umývanie, ale pre obavy, že záverečné ošetrenie mäsa chlórom dovoľuje slabšiu hygienu v iných etapách výroby.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton tento týždeň v Londýne naznačil, že USA by po brexite mohli uzavrieť dohody s Britániou „na báze sektor po sektore“, aby sa proces urýchlil. Avšak šéf Agentúry amerických farmárov Zippy Duvall na otázku, či by si dokázal predstaviť dohodu s Britániou, ktorá by nezahŕňala poľnohospodárstvo, odpovedal, že americkí farmári by to považovali za zradu.

https://www.bbc.com/news/business-49353220

Súvisiace články

Aktuálne správy