Rokovania s Čínou o obchode môžu podľa Trumpa počkať, kým sa nezmierni napätie v Hongkongu

"Nemám ŽIADNE pochybnosti, že ak prezident Si Ťin-pching chce rýchlo a humánne riešiť problém Hongkongu, tak to môže urobiť," uviedol Trump na Twitteri.

Americký prezident Donald Trump naznačil, že rokovania s Čínou o obchode môžu počkať, kým sa nezmierni napätie v Hongkongu. "Samozrejme, Čína chce dosiahnuť dohodu. Nech najprv humánne zaobchádzajú s Hongkongom!", napísal prezident USA na Twitteri. "Nemám ŽIADNE pochybnosti, že ak prezident Si Ťin-pching chce rýchlo a humánne riešiť problém Hongkongu, tak to môže urobiť," dodal Trump.

Šéf Bieleho domu pre nespokojnosť s tempom rokovaní pred dvomi týždňami ohlásil, že USA od 1. septembra uplatnia 10-percentné clá na dovoz tovarov z Číny v hodnote zhruba 300 mld. USD. Americká administratíva však v utorok odložila uvalenie ciel na celý rad čínskych produktov, vrátane mobilných telefónov, laptopov, niektorých hračiek, monitorov pre počítače, obuvi a odevov. Okrem toho odstránila časť položiek zo zoznamu tovarov, voči ktorým sa clá uplatnia. Trump na Tvitteri napísal, že odloženie ciel pomôže viac Číne ako USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy