Na hranici recesie: Európske akcie klesajú, nemecká ekonomika reaguje na obavy zo spomalenia

, BI,investing Foto: SITA/AP

Európske akcie v stredu strácajú poklesom nemeckej ekonomiky aj slabému rastu Číny, čo vyvoláva obavy z globálneho spomalenia, čo prinútilo investorov zvoliť defenzívny prístup.

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa odložila uvalenie 10 % cla na určité čínske výrobky vrátane notebookov a mobilných telefónov, čo sa prejavilo úľavou na akciových trhoch po celom svete.

Celoeurópsky index STOXX 600 klesol o 0,2 % do ranného obchodovania, pričom banky ťahali referenčnú hodnotu smerom dolu. Sektory zdravotníctva, verejných služieb a telekomunikácií boli na tom lepšie. Frankfurtský index automobilov klesol o viac ako 1 %, zatiaľ čo náklady na prijaté úvery a pôžičky v Nemecku klesli na nové rekordné minimá.

Bristký FTSE 100 si pripísal 0,1 % na 7258,5, nemecký DAX klesol o 0,3 % na 11714,89 a francúzsky CAC 40 oslabil o 0,3 % na 5346,88.

„Nemecké čísla HDP odštartovali tento deň zle pre európske trhy a vyvážili obmedzený pozitívny vplyv oddialenia amerických ciel,“ povedal Chris Beauchamp, hlavný analytik trhu v IG Group.

Zaseknutie rastu v celej Európe bolo spôsobené spomalením najväčšej ekonomiky eurozóny, Nemecka, zatiaľ čo obchodný blok postihla obchodná vojna USA s Čínou, neistota ohľadom Brexitu a talianska politická situácia. „Ak si Nemecko kýchne, my ostatní nachladneme, je to obzvlášť depresívny výhľad pre eurozónu a posilňuje sa tým názor, že mimo USA sa vecim nedarí.“ povedal Beauchamp.

Priemyselná výroba v Nemecku v júni oproti máju klesla o 1,5 %, čo predstavuje prehĺbenie medziročného poklesu na -5,2 % z predchádzajúcich -3,7. Zverejnené čísla tak nasvedčujú rast HDP v druhom štvrťroku o 0,1 % s rizikom smerom dole. To umocňuje aj pokles PMI v sektore služieb, ktorý doteraz bránil prepadu nemeckej ekonomiky. Oficiálne čísla za celú ekonomiku sa dozvieme v polovici mesiaca.

Nemecká ekonomika sa v druhom štvrťroku scvrkla o 0,1 %, čo bolo spôsobené poklesom vývozu v dôsledku obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Toto spomalenie je zlou správou, keďže Nemecko je najväčšou ekonomikou Európy a kľúčovým hráčom v eurozóne. Pokles za tri mesiace o 0,1 % signalizuje recesiu. Podľa štatistického úradu Statistisches Bundesamt zaznamenalo Nemecko pokles oproti 0,4 % rastu v prvom štvrťroku 2019. V dôsledku toho najväčšia ekonomika Európy tento rok do júna rástla o 0,4 %, čo je podľa Financial Times najpomalšie tempo za šesť rokov.

 „Vývoj zahraničného obchodu spomalil hospodársky rast, pretože vývoz zaznamenal výraznejší medzikvartálny pokles ako dovoz,“ uviedol Statistisches Bundesamt. Podľa údajov, ktorý zverejnil v stredu federálny štatistický úrad, na výkon hospodárstva negatívne vplýval klesajúci export a priemyselná produkcia. Ekonomiku naopak podporili spotrebiteľské aj verejné výdavky.

Známky pre budúci štvrťrok nevyzerajú dobre, uviedli Capital Economics. „Prieskumy priemyselnej výroby za júl boli rovnako pochmúrne, ako aj prieskum ZEW za august.“ „Aj keby sektor služieb dosiahol lepšie výsledky, existujú náznaky toho, že sa tento prepad rozšíri na trh práce,“ dodala firma pre ekonomický výskum. „Pointa je, že nemecká ekonomika sa pohybuje na okraji recesie.“ Podiel nezamestnaných v júli prvýkrát v tomto roku vzrástol. Dôvodom je hlavne sezónny príliv absolventov na trh práce. Ten začína vykazovať známky uvoľnenia, ktoré je však len pozvoľné a v najbližšom čase nevyrieši problém nedostatku pracovnej sily.

Niektoré európske ekonomiky čelia spomaleniu rastu kvôli politickej neistote. Obavy z Brexitu v minulom štvrťroku vyvolali pokles britskej ekonomiky o 0,2 %, bol to prvý pokles od roku 2012.

„Dnešné sklamanie z HDP má zvýšiť poplašný signál ohľadom Brexitu, ktorý ťahá britskú ekonomiku hlbšie do priepasti,“ povedal Lukman Otunuga, vedecký analytik FXTM.

Súvisiace články

Aktuálne správy