Bývalý šéf FEDu Greenspan: Záporné výnosy? Žiaden problém

, CNBC;Reuters Foto: SITA/AP

Bývalý predseda Federálneho rezervného systému Alan Greenspan povedal, že nič nezabráni USA v tom, aby sa pridali ku globálnemu trendu, informovala agentúra Bloomberg.

"Na dlhopisovom trhu prebieha medzinárodná arbitráž, ktorá pomáha znižovať dlhodobé výnosy štátnych dlhopisov. v telefonickom rozhovore. Neexistuje žiadna prekážka, aby výnosy amerických bondov klesli pod nulu. Nula nemá žiadny význam, okrem toho, že je na určitej úrovni," uviedol Greenspan, ktorý predsedal centrálnej banke v rokoch 1987 až 2006.

Centrálne banky po celom svete pristúpili k bezprecedentnému monetárnemu uvoľňovaniu, rekordných 15 biliónov dolárov štátnych dlhopisov sa globálne aktuálne obchoduje so zápornými výnosmi. Keď panuje neistota, investori hľadajú bezpečné útočisko pre svoje peniaze, aj keď to znamená, že im vrátia menej, ako dali.

"To, prečo ľudia pokračujú v kúpe dlhodobých štátnych dlhopisov aj za tak nízke výnosy, môže byť tiež dôsledkom síl, ktoré zmenili časové preferencie ľudí," uviedol Greenspan. „Stovky rokov histórie však ukazujú dlhodobú stabilitu v preferovanom čase, takže tieto zmeny nebudú trvať navždy.“

Obchodná vojna medzi USA a Čínou vyvíja tlak na 10-ročné americké dlhopisy, ktoré sa takmer obrátili vo či dvojročným. Inverzná krivka sa považuje za historický ukazovateľ recesie. Júlové slabšie ekonomické údaje na americkom aj zahraničnom trhu tiež tlačili na Federálny rezervný systém, aby znížili úrokové sadzby prvýkrát od finančnej krízy.

Greenspan nie je sám, kto verí tejto hypotéze. Pimco, jeden z najväčších manažérov s pevným príjmom na svete, minulý týždeň uviedol, že „Americké štátne dlhopisy, ktoré mnohí investori považujú za najväčší „bezpečný prístav“ okrem zlata, nemusia byť výnimkou javu zavádzania negatívneho výnosu. A ak sa obchodné napätie bude neustále zvyšovať, trhy s dlhopismi sa môžu pohybovať týmto smerom rýchlejšie, ako si mnohí investori myslia.“

Banka JP Morgan v analýze z roku 2016 uviedla, že Fed by sa jedného dňa mohol rozhodnúť pre záporné výnosy. "Ak by sa vyskytli riziká recesie, potreba značnej dodatočnej politickej podpory by pravdepodobne posunula Fed smerom k negatívnym sadzbám," napísala banka.

Banka Goldman Sachs minulý týždeň uviedla, že už neočakáva dosiahnutie obchodnej dohody medzi Washingtonom a Pekingom pred prezidentskými voľbami v USA budúci rok. Varovala tiež pred rastúcim rizikom, že dlhotrvajúca obchodná vojna povedie k hospodárskej recesii. Obavy ohľadom hospodárskeho vývoja zvyčajne zvyšujú záujem o štátne cenné papiere na úkor rizikovejších investícií, ako sú napríklad akcie. Najväčšia aktivita teraz podľa prieskumu panuje na trhu s dlhopismi vlády Spojených štátov. V Európe sú tradičným bezpečným útočiskom investorov dlhopisy nemeckej vlády, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy