Prvá krajina, kde dostanete legálne výplatu v kryptomene

, FT Foto: getty images

Cena Bitcoinu a iných kryptomien tento rok rastie, ale stále trpia vysokou volatilitou. Ale v čase, keď dokonca aj niektoré z najrozvinutejších ekonomík vidia, ako sa ich meny prepadajú, stačí sa pozrieť na šesťmesačný graf pre menový pár GBP/USD, sa Nový Zéland rozhodol, že bude prvou krajinou, ktorá legalizuje výplatu miezd v Bitcoinoch. Správu priniesol Financial Times.

Rozhodnutie daňového úradu Nového Zélandu umožňuje vyplácanie miezd a odmien v kryptomenách, ako je Bitcoin, od 1. septembra, pokiaľ sú platby v pravidelných a fixných sumách. Zvolená digitálna mena musí byť viazaná na najmenej jednu bežnú menu a musí byť možné ju previesť priamo na štandardný spôsob platby. V bulletine zo 7. augusta boli z tejto možnosti vylúčení samostatne zárobkovo činní daňovníci. Úrady dodali, že niektoré spoločnosti, ktoré sa rozhodnú platiť svojim zamestnancom v bitcoinoch alebo inej kryptomene, by mali byť schopné uplatňovať zrážkovú daň v rámci systému dane z príjmu na Novom Zélande.

Wellingtonskí úradníci definovali kryptoaktíva ako majetok, pričom poznamenávajú, že nikde nie sú definované ako „peniaze“, a preto nie sú zákonným platidlom. Úrad však bude kryptomeny zdaňovať ako peniaze, pretože „niektoré kryptomety majú aj niektoré vlastností peňazí; napríklad sú… deliteľné… a ťažko falšovateľné“.

Pozoruhodné je, že rozhodnutie povoliť platby v bitcoinoch prichádza v čase, keď centrálna banka znížila referenčnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov, čo spôsobilo, že kiwi sa začiatkom tohto mesiaca prepadlo. Správna rada centrálnej banky uviedla ako dôvod zníženia sadzby zníženie rizika inflácie a zamestnanosti. Kiwi je teraz blízko svojej najslabšej úrovne voči doláru od roku 2015.

Ekonómovia tvrdia, že dramatické zníženie sadzieb sa javil ako pokus banky zabojovať proti globálnemu spomaleniu, pretože domáce ekonomické údaje Nového Zélandu tak dramatické kroky nevyžadujú.

Thomas Hulme, právny zástupca v londýnskej advokátskej kancelárie Mackrell Turner Garrett, uviedol, že zásadné rozhodnutie je „ďalším krokom k tomu, aby vlády uznali, že ľudia v skutočnosti chcú platiť kryptomenami. Niektorí ľudia by radšej riešili svoje bohatstvo prostredníctvom tohto média.“ Dodal však, že prijímanie platieb v kryptomeneje „trochu šialené“.

Ale po nedávnom výpredaji argentínskeho pesa by sme si skôr mohli položiť otázku: je so všetkou volatilitou na tradičných menových trhoch akceptovanie platby v bitcoinoch skutočne tak absurdné?

 

Súvisiace články

Aktuálne správy