Inflácia v USA sa v júli mierne zrýchlila na 1,8 %

Inflácia v USA sa v júli zrýchlila. To však zrejme nijako neovplyvní očakávania, že americká centrálna banka (Fed) v septembri opäť zníži úrokové sadzby z dôvodu eskalácie obchodnej vojny s Čínou.
Index spotrebiteľských cien v júli medzimesačne stúpol o 0,3 % po zvýšení o 0,1 v predchádzajúcich dvoch mesiacoch po sebe, uviedlo americké ministerstvo práce. Motorom inflácie bolo zdraženie energetických produktov, zdravotnej starostlivosti a bývania.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu spotrebiteľských cien zrýchlilo na 1,8 % z 1,6 % v júni. Ekonómovia počítali so zvýšením indexu spotrebiteľských cien v medzimesačnom porovnaní o 0,3 % a v medziročnom o 1,7 %.
Jadrový index, do ktorého sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, stúpol o 0,3 %, rovnako ako v júni. Medziročne vzrástol o 2,2 % po +2,1 %.
Čísla signalizujú, že inflácia sa pomaly zrýchľuje, aj keď stále zostáva relatívne mierna. Ekonomika USA expanduje nepretržite už jedenásty rok, nezamestnanosť zostáva nízka a rast miezd je mierny.
V júli sa zvýšili ceny vo väčšine dôležitých kategóriách tovarov a služieb. Ceny bývania medziročne vyskočili o 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy