Miera inflácie v Nemecku sa zrýchlila v júli na 1,7 %

Miera inflácie v Nemecku sa zrýchlila v júli v súlade s očakávaniami na 3-mesačné maximum. Najviac sa pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien podpísali ceny potravín a energií. Uviedol to v utorok nemecký štatistický úrad Destatis.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v júli oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 1,7 % po júnovej inflácii na úrovni 1,6 %. To znamená potvrdenie predbežného odhadu, ktorý Destatis zverejnil 30. júla. Júlová inflácia je najvyššia od apríla, keď sa spotrebiteľské ceny zvýšili rovnakým tempom.
Inflácia bez započítania cien energií dosiahla minulý mesiac 1,5 %. Ceny energií sa zvýšili o 2,4 % a ceny potravín o 2,1 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,5 %. Aj v tomto prípade tak Destatis potvrdil svoj predbežný odhad z konca júla.
Harmonizované spotrebiteľské ceny zaznamenali v júli spomalenie rastu. Zatiaľ čo v júni vzrástli medziročne o 1,5 %, v júli rast dosiahol 1,1 %. Najnovší údaj, ktorý je opäť potvrdením predbežného odhadu, predstavuje najslabší rast harmonizovaných cien od novembra 2016. Medzimesačná harmonizovaná miera inflácie dosiahla 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy