Vyše polovica slovenských domácností má problém vyjsť s mesačnými výdavkami

Veľké ťažkosti platiť bežné výdavky uvádza v prieskume Poštovej banky takmer každá desiata slovenská domácnosť.

Vyše polovica slovenských domácností má problém vyjsť s bežnými mesačnými výdavkami. Vyplynulo to z prieskumu agentúry 2muse pre Poštovú banku na vzorke 1 454 respondentov. Veľké ťažkosti platiť ich reportuje takmer každá desiata slovenská domácnosť. Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. "Ponuka pracovať na skrátený úväzok nie je u nás taká široká," konštatuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič starajúci sa o dieťa do troch rokov, však v prieskume Poštovej banky uviedli, že musia mať ešte jednu prácu.

Približne 5 % z tých, ktorí pracujú, sa vyjadrilo, že im zárobok z hlavného zamestnania nestačí. Ich vedľajší príjem predstavuje najčastejšie do 400 eur. Podobný objem peňazí zarobia aj tí, pre ktorých je druhé zamestnanie hobby a nie nutnosť. "Ľudí, ktorí majú dve práce, u nás nájdeme vo všetkých príjmových skupinách. Najviac, teda 19 %, ich je medzi tými, ktorí majú z hlavného zamestnania zárobok vo výške od 801 do 1 000 eur," uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. V príjmovej skupine do 400 eur sa snaží zarobiť si niečo navyše približne 12 % ľudí.

Nutnosť obzerať sa po ďalšom príjme však pociťujú aj starší ľudia. "K penzii si privyrába približne každý desiaty dôchodca. Rodinný rozpočet tak dokážu navýšiť najčastejšie o sumu do 165 eur. O rovnakú čiastku si vedia prilepšiť aj ľudia na materskej či rodičovskej dovolenke. Popri starostlivosti o dieťa pracuje 8 % z nich," hovorí Žáčková.

Podľa údajov Eurostatu napriek tomu Slovensko je v počte ľudí s dvoma zamestnaniami na chvoste krajín EÚ. Za Slovenskom je už len Chorvátsko a Bulharsko. Iba približne pätina ekonomicky aktívnych Slovákov má okrem hlavného príjmu zo zamestnania či od štátu aj ďalší príjem. Celkovo ide o približne 30 tisíc Slovákov. V skupine ekonomicky neaktívnych Slovákov, kde sa radia deti, študenti a dôchodcovia, si privyrába každý desiaty z nich.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy