Miera inflácie v Česku zrýchlila na takmer 3 %

Medziročný rast spotrebiteľských cien zrýchlil v Česku minulý mesiac na takmer 3 %. Uviedol to v pondelok Český štatistický úrad (ČSÚ), ktorého údaje zverejnil server novinky.cz.
Úrad informoval, že spotrebiteľské ceny sa medziročne zvýšili o 2,9 %. V júni rast dosiahol 2,7 %.
Výrazne vzrástli ceny potravín, najmä zeleniny, ktorej ceny sa zvýšili o 34,1 %. Zemiaky zdraželi až o 65,7 %. Okrem zeleniny boli medziročne drahšie aj mäso a údeniny. Ceny údenín sa zvýšili o 7 % a mäsa o 4,5 %.
Najväčší vplyv na infláciu má však zdražovanie bývania a ďalších výdavkov s ním spojených. Nájomné sa zvýšilo o 4 %, vodné a stočné o 2,6 %. Cena elektriny vzrástla o 10,4 % a zemný plyn o 2,6 %.
Medzimesačne ceny vzrástli o 0,4 %. „Najviac to ovplyvnili zvýšené sezónne ceny dovoleniek,“ povedala Pavla Šedivá z oddelenia štatistiky spotrebiteľských cien ČSÚ.
„S vyššou infláciou musíme počítať aj v ďalších mesiacoch,“ domnieva sa analytik ČSOB Petr Dufek. „Je veľmi nepravdepodobné, že by sa inflácia mohla v blízkej budúcnosti vrátiť k dvojpercentnému cieľu ČNB, teda tam, kde by ju centrálna banka rada videla,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy