Briti sa dopredu zásobujú tovarmi za mliardy eur

Briti si už urobili zásoby potravín, nápojov a liekov v hodnote približne štyroch miliárd libier (4,31 miliardy eur) zo strachu, že sa naplní scenár takzvaného tvrdého brexitu a Spojené kráľovstvo opustí koncom októbra EÚ bez dohody. Uviedol v pondelok belgický denník La Libre Belgique.
Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila finančná spoločnosť Premium Credit a na ktorý upozornil denník The Guardian, každý piaty občan Británie vynaložil v priemere 380 libier navyše voči bežným nákupom na zaistenie dodatočných zásob základných potrieb. Ten istý prieskum naznačil, že okolo 800.000 Britov utratilo dokonca až 1000 libier v súvislosti s očakávaným odchodom krajiny z EÚ.
Ľudia, ktorí priznali, že začali dopredu zhromažďovať rôzne zásoby, sa podľa uvedeného prieskumu zameriavajú hlavne na potraviny (74 % respondentov), lieky (50 %) a nápoje (46 %).
V prípade, že Spojené kráľovstvo opustí EÚ bez dohody upravujúcej vzájomné vzťahy medzi oboma stranami počas prechodného obdobia, sú na mieste obavy, že nastanú problémy s dodávkami určitého tovaru z ostatných členských krajín únie.
Britský premiér Boris Johnson opakovane potvrdil svoj úmysel o vystúpení Británie z EÚ v stanovenom termíne 31. októbra, či už s dohodou s Bruselom alebo bez nej.

Súvisiace články

Aktuálne správy