Nálada v globálnej ekonomike sa zhoršila, experti varujú pred eskaláciou obchodnej vojny

Index globálnej ekonomickej dôvery mníchovského inštitútu Ifo v treťom kvartáli oslabil z hodnoty mínus 2,4 bodu na mínus 10,1 bodu.

Nálada v svetovej ekonomike sa v treťom kvartáli tohto roka opäť zhoršila. Jej pokles pritom trvá už tri štvrťroky po sebe. Index globálnej ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, oslabil z hodnoty mínus 2,4 bodu na mínus 10,1 bodu. Optimizmus výrazne klesol pri hodnotení aktuálnej situácie, aj vyhliadok do budúcnosti. Eskalácia obchodného konfliktu má výrazne negatívny dopad na ekonomiku, uviedol inštitút v správe, ktorú v pondelok poskytol agentúre SITA.

Dôvera v ekonomiku sa zhoršila vo všetkých regiónoch. Pre vyspelé ekonomiky, ako aj rozvíjajúce sa ázijské krajiny, experti revidovali smerom nadol hodnotenie súčasných podmienok, aj očakávaného vývoja. V Latinskej Amerike, Spoločenstve nezávislých štátov, na Blízkom východe a v severnej Afrike sa zhoršilo iba vnímanie aktuálnej situácie, kým vyhliadky do najbližších mesiacov zostali v podstate nezmenené.

Celkovo účastníci prieskumu očakávajú oveľa slabší rast globálneho obchodu. Očakávania v tejto oblasti sú najpesimistickejšie od minuloročného prepuknutia obchodnej vojny medzi Čínou a USA. Experti oslovení inštitútom Ifo ďalej predpovedajú pokles súkromnej spotreby, slabšie investície, ako aj pokles krátkodobých a dlhodobých úrokových sadzieb.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy