Lacná ropa: Čistý príjem Saudi Aramco za prvý polrok klesol o 12 %

, CNBC Foto: SITA/AP

Vo svojej správe o výnosoch firma za poklesom čistého príjmu vidí 4 % pokles ceny ropy v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2018, zo 69 dolárov na 66 dolárov za barel.

Saudi Aramco, popredný svetový producent ropy, vykázal v pondelok čistý príjem za prvú polovicu tohto roka 46,9 miliárd dolárov, oproti 53,02 miliárd dolárov pred rokom. Pre porovnanie, Apple, najziskovejšia na burze kótovaná spoločnosť na svete, zarobila za prvých šesť mesiacov finančného roka 31,5 miliárd dolárov.

Firma uviedla, že celkové príjmy vrátane ostatných príjmov z predaja, boli v prvej polovici tohto roka na úrovni 163,88 miliárd dolárov, čo predstavuje pokles zo 167,68 miliárd dolárov z predchádzajúceho roka. Kvôli nižšej ceny ropy a zníženej produkcii. Prezident a generálny riaditeľ Aramco Amin Nasser uviedol, že spoločnosť pokračovala v plnení svojej „stratégie kontinuálneho rastu“ prostredníctvom akvizícií na domácom trhu aj na medzinárodných trhoch. "Očakáva sa, že tieto akvizície zlepšia umiestnenie nerastných surovín, zvýšia rafinérske a chemické kapacity, zachytia hodnotu integrácie a diverzifikujú naše operácie," uviedol Nasser.

India Reliance Industries v pondelok oznámila, že predá 20 % podiel v obchodovaní s ropou a chemikáliami Saudi Aramco, čo bude jedna z najväčších zahraničných investícií v Indii. Predseda Reliance Mukesh Ambani povedal, že dohoda oceňuje obchod na 75 miliárd dolárov vrátane dlhov.

Správa Saudi Aramco tiež vykázala zisk pred zdanením (EBIT) za toto obdobie. Dosiahli 92,5 miliárd dolárov, v porovnaní so 101,3 miliárd dolárov za prvú polovicu roku 2018. Spoločnosť zvýšila výplaty dividend z 32 miliárd dolárov v polovici minulého roka na 46,4 miliárd dolárov, plus vyplatila špeciálnu dividendu vo výške 20 miliárd dolárov začiatkom tohto roka v dôsledku „mimoriadne silnej finančnej výkonnosti“ v roku 2018, zdôraznila správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy