Agentúra Fitch potvrdila úverovú spoľahlivosť Talianska

Deficit verejných financií krajiny bol vlani najnižší za desaťročie, ale Fitch prognózuje zvýšenie verejného dlhu pre slabý rast ekonomiky.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Taliansku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni BBB s negatívnym výhľadom. Deficit verejných financií krajiny v minulom roku totiž bol na úrovni 2,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čiže bol najnižší za desaťročie. Rovnaký deficit, a to 2,1 percenta HDP, Fitch predpokladá aj v tomto roku. Znamená to zlepšenie o 0,2 percentuálneho bodu oproti predošlej predikcii. Lepší výkon talianskych verejných financií je podľa agentúry odzrkadlením vyššieho výberu daní napriek slabosti ekonomiky.

Fitch však predpovedá rast verejného dlhu krajiny na 134,7 percenta HDP v roku 2021 z úrovne 132,2 percenta HDP v roku 2018. Dôvodom je slabší rast ekonomiky. Agentúra prognózuje, že talianske hospodárstvo sa v tomto roku zväčší iba o 0,1 percenta po vlaňajšom raste o 0,9 percenta. V budúcom roku Fitch očakáva rast talianskej ekonomiky o 0,5 percenta a v roku 2021 jej posilnenie o 0,4 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy