Americký akciový trh klesol pre nové obavy z obchodnej vojny s Čínou

Keďže prezident USA spochybnil ďalšie rokovania s Pekingom o obchode, index S&P 500 oslabil o 0,7 %, Dow Jones stratil 0,3 % a technologický Nasdaq si odpísal 1 %.

Americký akciový trh v piatok klesol pre obavy, že obchodná vojna USA s Čínou sa pravdepodobne zhoršuje. Index S&P 500 sa prepadol až o 1,3 percenta po tom, ako americký prezident Donald Trump povedal, že by bolo „dobre“, ak by sa rokovanie o obchode s Čínou, ktoré má byť na budúci mesiac, neuskutočnilo. Neskôr S&P 500 túto stratu takmer vymazal, ale v záverečných minútach obchodovania opäť oslabil a deň ukončil poklesom o 0,7 percenta na úrovni 2 918,65 bodu. Priemyselný index Dow Jones oslabil o 0,3 percenta na 26 287,44 bodu a technologický Nasdaq si pohoršil o jedno percento na 7 959,14 bodu.

Nálada investorov sa počas uplynulého týždňa prudko menila. Najprv nastalo znepokojenie, že Čína stupňuje obchodnú vojnu oslabením svojej meny. Nasledovala úľava, že pokles jüanu nebol prudší a potom opäť prišli obavy, že americkí a čínski predstavitelia sa možno na budúci mesiac ani nestretnú, aby o problémoch rokovali. Išlo o následok toho, že Trump pred týždňom pohrozil uvalením ďalších ciel na čínske tovary. „Naozaj nepredpokladáme skorý koniec tejto neistoty,“ povedal Sameer Samana z Wells Fargo Investment Institute. Okrem americko-čínskej obchodnej vojny poukázal na nadchádzajúce voľby v USA, blížiaci sa odchod Británie z EÚ a samostatnú obchodnú vojnu medzi Južnou Kóreou a Japonskom.

Európske akciové trhy v závere týždňa tiež oslabili. Britský index FTSE 100 stratil 0,4 percenta, keďže ekonomika Veľkej Británie sa v druhom kvartáli zmenšila, pričom išlo o jej prvý pokles od roku 2012. Index nemeckej burzy DAX si odpísal 1,3 percenta a francúzsky akciový index CAC 40 si pohoršil o 1,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy