Po predchádzajúcom prepade ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa posunula k 58 USD

Ceny ropy sa po stredajšom (7. 8.) prepade vo štvrtok zotavili. Vzrástli o vyše 1,5 USD a vymazali tak viac než polovicu strát z predchádzajúceho dňa. K obratu prispeli najmä informácie zo Saudskej Arábie, ktoré naznačujú, že štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by mohli pristúpiť k ďalšiemu obmedzeniu produkcie.

Agentúra Bloomberg v stredu citovala predstaviteľa Saudskej Arábie, podľa ktorého Rijád rokuje s ďalšími producentmi o krokoch, ktoré by pokles cien komodity zastavili. V stredu sa ceny prepadli takmer o 5 % na najnižšiu úroveň od januára. Situáciu na trhu ovplyvnili rastúce obavy o vývoj svetovej ekonomiky po eskalácii napätia medzi USA a Čínou a všetko ešte zhoršil nečakaný rast zásob ropy v USA.

Ako uviedol ropný analytik Virendra Chauhan z Energy Aspects v Singapure, "kľúčovou hranicou je 60 USD za barel (159 litrov) a ak sa pod touto hranicou drží cena ropy dlhší čas, dá sa očakávať obmedzenie dodávok ropy na trh s cieľom posunúť ceny ropy nahor". Ďalší z analytikov Alfonzo Esparza z firmy OANDA v Toronte dodal, že "rétorika typická pre obchodnú vojnu bude hlavným faktorom, ktorý bude rozhodovať o cenách ropy, avšak správy zo Saudskej Arábie by mohli viesť k bezprecedentným opatreniam na stabilizáciu cien".

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri vzrástla do 8.08 h SELČ o 1,56 USD (2,77 %) na 57,79 USD (51,59 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom dosiahla 52,66 USD za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 1,57 USD (3,07 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy