Počet nezamestnaných v ČR v júli mierne vzrástol, i tak je na historickom minime

Počet nezamestnaných v Česku sa v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil takmer o 9400 na vyše 205.000. V medziročnom porovnaní však nezamestnanosť opätovne klesla. A to dokonca na najnižšiu júlovú hodnotu od roku 1996. Vyplýva to z údajov Úradu práce ČR, ktoré zverejnil server novinky.cz.
Podľa úradu sa počet nezamestnaných zvýšil minulý mesiac oproti júnu o 9393 na 205.120. Bez práce je tak 2,7 % ľudí. V júni to bolo 2,6 % a v júli minulého roka 3,1 %.
„V júli sme zaznamenali každoročný sezónny výkyv. Za miernym rastom nezamestnanosti stojí každoročne sa opakujúci príchod časti zamestnancov zo školstva do evidencie Úradu práce ČR a okrem toho mierne znížená aktivita firiem v letnom období v oblasti prijímania nových zamestnancov z dôvodu celopodnikových dovoleniek,“ povedala šéfka úradu Kateřina Sadílková.
„V niektorých regiónoch sa pod vývoj podpísalo aj aktuálne spomalenie rastu priemyslu,“ dodala Sadílková s tým, že čerství absolventi škôl začnú štatistiku výraznejšie ovplyvňovať až v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy