EK prešetruje, či zdieľanie siete českými operátormi neobmedzuje konkurenciu

Komisia má obavy o hospodársku súťaž preto, že sieť zdieľajú dvaja najväčší operátori v krajine O2 CZ a T-Mobile CZ.

Európska komisia (EK) dospela k predbežnému názoru, že dohoda o zdieľaní siete, ktorú uzavreli českí mobilní operátori O2 CZ a T-Mobile CZ a český poskytovateľ telekomunikačnej infraštruktúry CETIN, obmedzuje hospodársku súťaž. Zdieľanie siete je síce rozšírenou praxou a vo väčšine prípadov je zdrojom efektívnosti, ale za určitých okolností môže mať negatívny vplyv na konkurenciu, uviedla v stredu EK.

Komisia konštatovala, že v prípade českých operátorov je špecifickou okolnosťou napríklad to, že český trh mobilnej komunikácie je vysoko koncentrovaný a pôsobia na ňom iba traja operátori. Pritom O2 CZ a T-Mobile CZ sú dvomi najväčšími operátormi a ich siete slúžia zhruba trom štvrtinám predplatiteľov v krajine. EK preto dospela k predbežnému záveru, že dohoda o zdieľaní siete medzi dvomi najväčšími operátormi v ČR obmedzuje súťaž, a preto poškodzuje inováciu a porušuje protimonopolné pravidlá EÚ.

Stanovisko Európskej komisie však neprejudikuje výsledok prešetrovania. „Ak existujú známky, že dohody o spolupráci môžu byť škodlivé pre spotrebiteľov, je našou úlohou prešetriť to a zabezpečiť, že trhy naozaj zostanú konkurenčné,“ uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Súvisiace články

Aktuálne správy