Na trhu zdieľanej ekonomiky: Desať krajín s najrýchlejšie rastúcimi zárobkami pre živnostníkov

, pubs.payoneer;CNBC Foto: getty images

V rastúcom prostredí zdieľanej ekonomiky je pre čoraz viac ľudí dôležitá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom. Technológie uľahčili zvýšiť zisky samostatne zárobkovo činným osobám viac, než kedykoľvek predtým. Kde vo svete nájdeme najrýchlejšie rastúce trhy pre prácu na voľnej nohe?

Správa platformy pre digitálne platby Payoneer sa zamerala na najrýchlejšie rastúce trhy SZČO a ako mení tento trend formu práce.

Americká ekonomika zaznamenala najväčší rast v roku 2019, keď podľa prieskumu Global Gig-Economy Indexu narástol zisk pracovníkov na voľnej nohe medziročne až o 78 %. Štúdia vychádza z údajov od viac ako 300 000 nezávislých pracovníkov v sieti Payoneer.

Po najväčšej ekonomike sveta nasledovali Spojené kráľovstvo a Brazília, z ktorých každá zaznamenala za posledný rok skok v príjmoch pracovníkov v rámci zdieľanej ekonomiky o 59 resp. 48 %. Najväčší regionálny rast však zaznamenala Ázia so ziskom až 138 %. Lídrom je Pakistan, ktorý v minulom roku zaznamenal nárast príjmov pracovníkov na voľnej nohe o 47 %. Do prvej desiatky sa dostali aj Filipíny, India a Bangladéš.

Podľa Iaina McNicolla, viceprezidenta Payoneer, nárast výnosov za posledný rok je čiastočne spôsobený zlepšeným vnímaním životaschopnosti takéhoto druhu práce. „Stále viac a viac profesionálov opúšťa svoju tradičnú prácu, aby sa zapojili do zdieľanej ekonomiky,“ uviedol McNicoll. „Či už kvôli flexibilnému pracovnému času, alebo absencii šéfa, ktorý sa pozerá cez plece alebo túžbe vybudovať si vlastnú firmu. Pracovníci už necítia potrebu byť zviazaní s kanceláriou.“

Je zaujímavé, že zatiaľ čo v USA zdieľaná ekonomika priťahuje profesionálov všetkých vekových skupín, na iných trhoch, má tendenciu skôr oslovovať mladšiu generáciu, ktorá je často technicky viac zdatná a zameraná na menej formálne pracovné štruktúry. Napríklad v Pakistane tvorili živnostníci mladší ako 35 rokov 77 % príjmov tejto skupiny, čo bolo vo veľkej miere spôsobené zlepšením technického vzdelávania v posledných rokoch.

Celkovo možno povedať, že podľa údajov agentúry Payoneer, pracovníci vo veku od 35 do 44 rokov sú najčastejšie na voľnej nohe. Táto skupina prispela v minulom roku 32 % do celosvetových zárobkov SZČO, napriek tomu, že celosvetovo predstavovala iba 23 % SZČO. Osoby vo veku 18 až 35 rokov pritom tvorili najväčšiu kohortu, na úrovni  64 %, ich zárobky však boli relatívne nižšie. Tento rozdiel odráža zvýšenú úroveň skúseností a kontaktov medzi etablovanými odborníkmi, uvádza sa v správe.

Avšak pre mladších pracovníkov, ktorí sa chcú ako nezávislí etablovať na pracovnom trhu, existuje niekoľko techník, ktoré im môžu pomôcť vyniknúť:
– zdôraznite svoje zručnosti, nielen vzdelanie,
– ponúknite referencie od minulých zamestnávateľov,
– využite profesionálnu sieť, napríklad LinkedIn, na predaj svojich služieb.

„Tradiční pracovníci majú tendenciu uvádzať svoje najvyššie vzdelanie ako hlavnú páku pri uchádzaní sa o prácu. Úspešný pracovník zdieľanej ekonomiky musí zmeniť toto myslenie tak, aby premýšľal o svojich schopnostiach ako o hlavných stavebných kameňoch a ich príťažlivosti pre zamestnávateľov,“ tvrdí Carisa Miklusaková, generálna riaditeľka náborovej platformy založenej na rozvoji zručností Tilr.  „Pre pracovníkov v rámci zdieľanej ekonomiky to môže byť veľmi oslobodzujúce. Keď sa na vás pozerajú ako na niekoho, kto dokáže zlúčiť všetkých svojich schopnosti z predchádzajúcich úloh, vždy budete kvalifikovanejší a získate viac príležitostí, ako ten, kto sa spolieha výhradne na svoj titul.“

Súvisiace články

Aktuálne správy