Banky by mali zvládnuť tvoriť vyšší kapitálový vankúš ako prikazuje NBS

Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) sa rozhodla už po štvrtýkrát zvýšiť úroveň proticyklického kapitálového vankúša na 2 % s účinnosťou od 1.

Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) sa rozhodla už po štvrtýkrát zvýšiť úroveň proticyklického kapitálového vankúša na 2 % s účinnosťou od 1. augusta 2020. Slovenský regulátor sa týmto spôsobom snaží do budúcnosti pokryť aspoň časť nákladov z existujúcich rizík v bankovom i súkromnom sektore. Banky by nemali mať problémy tieto požiadavky splniť, niektoré však možno budú musieť obmedziť vyplácanie dividend.
Doteraz bola miera vankúša na úrovni 1,25 %, od augusta tohto roka sa zvýšila na 1,5 % a od augusta budúceho roka to budú dve percentá. Proticyklický kapitálový vankúš slúži na posilnenie finančnej stability a odolnosti bankového sektora. "Prítomnosť dobrých časov, narastajúcej zadlženosti, nízkych úrokov a silnej konkurencie na úverovom trhu môže viesť k podhodnocovaniu rizika zo strany bankového, ale aj súkromného sektora," uviedli analytici NBS vo svojom najnovšom komentári. Vankúš zvyšuje schopnosť bánk absorbovať možné vzniknuté straty tým, že sa vytvára počas priaznivých ekonomických časov.
"NBS sa rozhodla k zvýšeniu týchto rezerv pre banky pristúpiť v čase, keď ekonomika Slovenska rastie, je priaznivá situácia na trhu práce, avšak prehrievajúca sa ekonomika je jedným zo zdrojov potenciálnych rizík. V prípade obrátenia ekonomického a finančného cyklu bude časť pracovných pozícií ako aj príjmov domácností a podnikov neudržateľná a v dôsledku cyklického vývoja ekonomiky dôjde k ich korekcii. To môže mať v budúcnosti vplyv aj na schopnosť týchto ľudí a subjektov splácať svoje úverové záväzky," vysvetľujú potrebu zvýšenia proticyklického vankúša analytici NBS.
Riziko predstavujú aj nízke úrokové sadzby, ktoré zvyšujú dostupnosť úverov ako aj dopyt domácností a podnikov po nových pôžičkách. NBS však už dlhodobo upozorňuje na nadmerný rast zadlženia na Slovensku. Dopyt ľudí po nehnuteľnostiach poháňa aj ich rast cien a dostupnosť voľných bytov na trhu, ktorá postupne klesá. "To motivuje ľudí k urýchleniu rozhodnutia o kúpe nehnuteľnosti v dôsledku obavy, že v budúcnosti bude kúpa drahšia, alebo si ju nebudú môcť dovoliť," vysvetľujú analytici NBS.
Hoci je ziskovosť slovenského bankového sektora relatívne stabilná, zvyšuje sa podľa analytikov NBS citlivosť finančných domov. "Banky sa snažia klesajúce úrokové marže pri úveroch kompenzovať rastom objemu poskytovaných úverov. Zároveň dosahujú súčasný zisk pri momentálne výrazne nízkych nákladoch na kreditné riziko. Situácia sa však môže výrazne zmeniť v prípade otočenia finančného cyklu, keď by úroveň kreditných nákladov vzrástla a dopyt po úveroch by klesol, čo by malo nepriaznivý vplyv na zisk bankového sektora," vysvetlili analytici NBS.
NBS sa preto snaží využiť priaznivé časy na postupné zvyšovanie miery vankúša pre banky tak, aby sa zvýšila odolnosť sektora a schopnosť absorbovať prípadné straty, ktoré by mohli nastať v prípade nepriaznivého vývoja v budúcnosti. "Zvýšenie proticyklického kapitálového vankúša by nemalo mať zásadný vplyv na úverový trh v podobe dodatočného spomaľovania rastu úverov," očakávajú analytici NBS. Bankový sektor navyše disponuje dostatočnou úrovňou kapitálu. Finančné domy by tak podľa analytikov nemali mať problém splniť nové požiadavky NBS. "Niektoré však budú pre jej naplnenie nútené pristúpiť k zmene ich doterajšej dividendovej politiky a ponechať väčšiu časť zisku v bankách," dodali analytici.
Slovensko pritom nie je jediné, ktoré pristupuje k sprísneniu požiadaviek na vankúš. "Takmer polovica krajín Európskej únie mala ku koncu júla tohto roka prijaté rozhodnutie o nenulovej výške proticyklického vankúša. V ôsmich krajinách bola už v účinnosti nenulová výška vankúša," dodali analytici s tým, že iba vo Švédsku dosahuje úroveň vankúša 2,5 % rizikovo vážených aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy