Ozbrojení lupiči cez deň ukradli 1 567 zlatých mincí v hodnote 2,5 milióna dolárov

, Reuters Foto: SITA/AP

Ozbrojení lupiči sa v utorok cez deň vlámali do trezoru výrobcu mincí mexickej vlády a odniesli si batoh plný zlatých mincí v hodnote viac ako 2 milióny dolárov. Informovala agentúra Reuters.

Lúpež za bieleho dňa v Mexico City. Dvaja ľudia, z ktorých jeden držal strelnú zbraň, ráno prepadli „Casa de Moneda“. Ochranka zostala na zemi odzbrojená, informovala polícia v Mexico City. Jeden z lupičov potom podišiel k trezoru, ktorý bol otvorený, a naplnil batoh 1567 zlatými mincami známymi ako „centenarios“. Tie majú nominálnu hodnotu 50 pesos, podľa mexickej banky Banorte sa však obchodujú za 31 500 pesos (1 610 dolárov). Vďaka tomu je celková hodnota záťahu najmenej 2,5 milióna dolárov.

Podľa centrálnej banky boli tieto mince prvýkrát razená v roku 1921 na pamiatku 100. výročia nezávislosti Mexika od Španielska. Výroba bola pozastavená v roku 1931, ale na začiatku roku 1943 bola minca znovu razená kvôli dopytu po zlatých minciach. Na jednej strane je erb Mexika s orlom posadeným na vrchole kaktusu a na druhej strane je ikonický pamätník Anjel nezávislosti v hlavnom meste podporovaný majestátnymi sopkami Iztaccihuatl a Popocatepetl. Mince s priemerom 37 majú rýdzosť zlata 0,900 alebo 90 % čistoty.

Rovnaká pobočka Casa de Moneda bola podľa mexických médií prepadnutá aj minulý rok, keď sa budova renovovala.

Mexiko trpí rekordným počtom vrážd, aj hlavné mesto, ktoré sa už dlho považuje za relatívne bezpečné útočisko, je stále viac náchylné na násilné trestné činy.

Súvisiace články

Aktuálne správy