V reakcii na Trumpove útoky bývalí šéfovia Fedu podporili vedenie banky

Štyria bývalí prezidenti americkej centrálnej banky podporili súčasné vedenie Federálneho rezervného systému (Fed), ktoré v poslednom období čelí útokom prezidenta Donalda Trumpa.
V spoločnom vyhlásení v denníku The Wall Street Journal, na ktorý sa odvolala agentúra DPA, Paul Volcker, Alan Greenspan, Ben Bernanke a Janet Yellenová napísali, že na „centrálnu banku sa nesmú vyvíjať politické tlaky“. Trump v článku priamo spomínaný nie je, bývalí prezidenti centrálnej banky však reagovali na opakované Trumpove útoky na Fed, ktorý je podľa neho „jediným problémom, ktorý americká ekonomika má“.
Finančníci uviedli, že „je mimoriadne dôležité, aby si Fed udržal schopnosť prijímať rozhodnutia, ktoré sú v najlepšom záujme obyvateľov USA, nie v záujme malej skupiny politikov“.
Súčasný prezident centrálnej banky Jerome Powell čelí v poslednom období častým útokom Trumpa, ktorý je nespokojný so sériou zvyšovania úrokových sadzieb v minulom roku. V tom ich Fed zvýšil celkovo štyrikrát.
Minulý týždeň Fed úrokové sadzby znížil, ako však uviedol Powell, banka tak urobila v dôsledku vývoja ekonomiky, nie v dôsledku Trumpovho tlaku.
Ten opäť reagoval nespokojne, keďže Fed znížil úrokové sadzby len o štvrť percentuálneho bodu na úroveň 2 % – 2,25 %. Podľa Trumpa mohla byť redukcia výraznejšia. „Ako zvyčajne, Powell nás opäť sklamal,“ uviedol.
„Keď súčasné funkčné obdobie prezidenta Fedu uplynie, prezident bude mať možnosť opätovne ho potvrdiť, prípadne vybrať niekoho iného… Dúfame, že keď sa bude rozhodovať, jeho výber bude postavený na kompetentnosti a integrite zvoleného nominanta, nie na politickej vernosti alebo aktivizme,“ dodali bývalí predstavitelia centrálnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy