Banky musia držať od augusta väčší objem kapitálu, o rok to bude ešte viac

Národná banka Slovenska chce zvýšením proticyklického kapitálového vankúša posilniť odolnosť bánk a ich schopnosť zvládať krízové situácie.

Národná banka Slovenska (NBS) rozhodla, že banky musia na Slovensku držať viac kapitálu. Postupne sa tak zvyšuje miera tzv. proticyklického kapitálového vankúša. Doteraz bola miera vankúša na úrovni 1,25 %, od augusta tohto roka sa zvýšila na 1,5 % a od augusta budúceho roka to budú rovné dve percentá. Za posledné tri roky je to už štvrté zvýšenie úrovne kapitálu.

Prítomnosť dobrých časov, narastajúcej zadlženosti, nízkych úrokov a silnej konkurencie na úverovom trhu môže podľa centrálnej banky viesť k podhodnocovaniu rizika zo strany bankového, ako aj súkromného sektora. Táto situácia núti národnú banku podľa jej vyjadrení hľadieť dopredu. Jej cieľom je rozhodovať v súčasnosti o vytvorení vankúša, ktorý by mohol v budúcnosti pokryť aspoň časť nákladov z existujúcich rizík.

Ekonomika Slovenska sa podľa Národnej banky Slovenska nachádza vo fáze rastu, ktorá sa výrazne prejavuje aj na finančnom trhu. Priaznivá situácia na pracovnom trhu a prehrievajúca sa ekonomika produkujúca nad úrovňou svojho potenciálu sú jedným zo zdrojov tvorby rizík. V prípade obrátenia ekonomického a finančného cyklu bude časť pracovných pozícií ako aj príjmov domácností a podnikov neudržateľná. To môže mať podľa centrálnej banky v budúcnosti dopad aj na schopnosť splácať úverové záväzky.

Ďalším faktorom ovplyvňujúcim tvorbu rizík je podľa centrálnej banky pretrvávajúca nízka úroveň úrokových mier, čo zvyšuje dostupnosť úverov, ako aj dopyt domácností a podnikov po nových úveroch. Celú situáciu výrazne podporili aj banky, ktoré v dôsledku silnej konkurencie na úverovom trhu a snahy o udržanie zisku zvyšovali ponuku úverov. Úvery súkromnému sektoru rastú dlhodobo, keď objem úverov poskytnutých súkromnému sektoru sa za posledných desať rokov zdvojnásobil.

Zvýšenie úrovne proticyklického kapitálového vankúša by nemalo mať podľa národnej banky zásadný vplyv na úverový trh v podobe dodatočného spomaľovania rastu poskytovaných úverov. Okrem silnej konkurencie na slovenskom úverovom trhu bankový sektor aktuálne disponuje aj dostatočnou úrovňou kapitálu prevyšujúcou aktuálnu kapitálovú požiadavku. Vzhľadom na súčasné úrovne kapitálu v bankách by tak bankový sektor nemal mať zásadný problém ani s plnením novej úrovne kapitálovej požiadavky po zvýšení vankúša, domnieva sa Národná banka Slovenska. Niektoré banky však budú pre jej naplnenie nútené pristúpiť k zmene ich doterajšej dividendovej politiky a ponechať väčšiu časť zisku v bankách.

Proticyklický kapitálový vankúš je prudenciálnym nástrojom, ktorý sa zaviedol v dohode Bazilej III na odvrátenie účinkov hospodárskeho cyklu na úverovú činnosť bánk. V čase prosperity, keď dochádza k vysokému úverovému rastu, sa na jeho základe od bánk vyžaduje, aby mali dodatočný kapitál. V prípade, že sa hospodársky cyklus otočí a hospodárska činnosť spomalí, alebo dokonca zaznamená pokles, sa tento vankúš môže uvoľniť, čím sa banke umožní naďalej úverovať reálnu ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy