Česká priemyselná produkcia klesla v júni výraznejšie, než sa čakalo

Priemyselná produkcia v Česku klesla v júni výraznejšie, než sa očakávalo. Informoval o tom v utorok Český štatistický úrad (ČSÚ).
Priemyselná produkcia zaznamenala v júni v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka pokles o 3,8. V máji ešte dosiahla rast na úrovni 3,2 %. Ekonómovia s poklesom počítali, očakávali však, že dosiahne maximálne 2,6 %.
Produkcia vo výrobnom sektore klesla o 3,4 % oproti 3,1-percentnému rastu v predchádzajúcom mesiaci. Ako uviedli české médiá, hlavným dôvodom bol automobilový priemysel. Jeho produkcia klesla o 7,6 %.
„Zo slabých výsledkov nie je možné obviniť porovnávací základ, pretože minuloročná príprava na nové emisie, ktorá zahýbala s výrobou aj so zásobami, sa odohrala až neskôr. Ani pokles nových objednávok v automobilovom priemysle o takmer 9 % nenaznačuje obrat k lepšiemu,“ povedal pre server novinky.cz ekonóm ČSOB Petr Dufek.
ČSÚ zároveň zverejnil údaje o vývoji stavebnej produkcie. Ako informoval, produkcia v stavebníctve vzrástla v júni medziročne o 2,4 % a v porovnaní s vývojom v máji tak výrazne zrýchlila tempo rastu. V danom mesiaci dosiahol rast 0,2 %. Medzimesačne sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy