V júli zbankrotovalo 1 589 Slovákov, čo je historicky najväčší mesačný počet

Medziročne je to nárast o viac ako 24 %.

Osobné bankroty opäť prepisovali štatistiky. V júli totiž zbankrotovalo 1 589 obyvateľov Slovenska, čo je historicky najväčší počet osobných bankrotov v jednom mesiaci. Ako ďalej vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, medziročne je to nárast o viac ako 24 %. Problémom je podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej vysoké zadlženie ľudí, nízka miera úspor či neočakávaná strata zamestnania.

Ako uviedla hlavná analytička firmy CRIF Jana Marková, v tomto roku bol historicky najvyšší počet osobných bankrotov v jednom mesiaci prekonaný už dvakrát. Najskôr v máji, keď súdy vydali 1 558 rozhodnutí o oddlžení obyvateľov a druhý raz už po dvoch mesiacoch, v júli. "Kým v minulom roku priemerne v jednom mesiaci zbankrotovalo 1 154 obyvateľov Slovenska, v tomto roku je mesačný priemer o takmer dve stovky vyšší, priebežne dosahuje hodnotu 1 353 osobných bankrotov," skonštatovala Marková.

"Dôvodom osobného bankrotu je hlave vysoké zadlženie, kedy človek nesprávne odhadol svoje možnosti splácania, alebo si v časoch prosperity nabral na svoje plecia príliš veľa pôžičiek," povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová. Ďalším dôvodom podľa nej je, že dlžník nemá žiadne úspory, ktoré by mohol použiť na splácanie dlhov v prípade výpadku alebo poklesu svojho príjmu. A v neposlednom rade môže človeka do bankrotu dostať podľa Glasovej aj výpadok príjmu spôsobený napríklad dlhodobejšou nezamestnanosťou alebo zdravotnými problémami.

Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca júla tohto roka zbankrotovalo 31 477 Slovákov. Od začiatku januára do konca júla tohto roka ich zbankrotovalo 9 472.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy