Tempo predaja bytov v druhom kvartáli postupne spomaľovalo

Rast cien dvojizbových bytov sa zmiernil, ale zrýchlilo sa zdražovanie trojizbových bytov.

Pred účinnosťou finálnych zmien z dielne Národnej banky Slovenska zameraných na utlmenie zadlžovania obyvateľstva sa realitný trh v druhom kvartáli vyhol dramatickým zmenám. Na trhu bolo vidieť postupné spomaľovanie tempa predajov, ktoré sa dostáva na úroveň z rokov 2014 až 2015. Uviedla to Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS) v správe o cenovom vývoji na realitnom trhu v druhom štvrťroku, ktorú v pondelok poskytla agentúre SITA.

Ceny dvojizbových bytov za štvorcový meter medzikvartálne stúpli menej v predchádzajúcom období. Ceny v krajských mestách v priemere vzrástli o 1,1 %, čo bolo oproti prvému kvartálu polovičné tempo. V segmente dvojizbových bytov bol najvyšší percentuálny nárast zaznamenaný v Prešove a Trnave, kde sa cena za štvorcový meter zvýšila zhodne o 69 eur. Najviac cena za štvorcový meter stúpla v okrese Bratislava III, a to o 96 eur, a najviac klesla v okrese Bratislava I, a to o 63 eur.

Rast cien trojizbových bytov sa však zrýchlil a v krajských mestách sa v priemere zvýšili o 2,79 %. V prvom štvrťroku bol rast cien v tomto segmente na úrovni 2,42 %. Najvýraznejší rast cien bol v okrese Košice IV, kde sa cena trojizbových bytov zvýšila o 96 eur. Na rozdiel od dvojizbových bytov nezaznamenalo ani jedno krajské mesto, ani jeho okresy, medzikvartálny pokles cien trojizbových bytov. Ceny stavebných pozemkov sa mierne zvýšili, ale v lokalitách s najväčšou ponukou a dopytom, a to v okresoch Senec, Pezinok, Malacky, medzikvartálne stúpli len zhruba o 2 %. Celoslovenský priemer cien rodinných domov sa medzikvartálne takmer nezmenil, keďže vzrástli iba o 0,12 %.

Počet začatých stavieb bytov v prvom kvartáli podľa štatistického úradu po dvoch rokoch konečne stúpol, uviedla NARKS. Celkovo sa v prvom kvartáli začalo stavať viac ako 4 tis. bytov. „Predpokladáme, že prichádza obdobie postupnej obnovy a zotavovania ponuky, teda jej postupné rozširovanie po vlne intenzívnejších nákupov. Rozšírenie ponuky je prvý predpoklad na stabilizáciu cien na realitnom trhu, tak ako to vidíme už v niektorých oblastiach a segmentoch,“ uviedla asociácia.

NARKS dodáva, že bankové štatistiky stále ukazujú nadpriemerné údaje o v nových hypotekárnych úveroch, ako aj v celkovom zadlžovaní obyvateľstva. „Opatrenia NBS ale pravdepodobne tlmia zadlžovanie, pretože je možné predpokladať, že čísla by boli oveľa vyššie bez zásahu regulátora. Úspech vidieť vo vývoji celkového zadĺženia obyvateľstva, kde tempo zadlžovania za prvých päť mesiacov roka 2019 v porovnaní s prvými piatimi mesiacmi roka 2018 kleslo o 35 %,“ poznamenala asociácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy