Taliansku ekonomiku možno čaká v najbližších mesiacoch mierne oživenie

Taliansku ekonomiku možno čaká v najbližších mesiacoch mierne oživenie. Naznačili to v pondelok dva prieskumy. To by vláde prinieslo určitý priestor na nadýchnutie sa, keďže sa pripravuje predložiť na jeseň rozpočet na rok 2020.
Tretia najväčšia ekonomika eurozóny v uplynulých piatich kvartáloch takmer nerástla a v 2. štvrťroku 2019 jej hrubý domáci produkt (HDP) medzikvartálne aj medziročne stagnoval, ukázali to minulý týždeň štatistické údaje.
To by sa však mohlo trochu zlepšiť, ako uviedol v pondelok štatistický úrad ISTAT. Odvolal sa pritom na svoj hlavný ukazovateľ dôvery, ktorý v júli konečne stúpol po vytrvalom poklese od konca minulého roka. Prispelo k tomu zvýšenie dôvery tak vo firmách, ako aj medzi spotrebiteľmi.
Separátny prieskum IHS Markit o aktivite v sektore služieb odhalil, že v júli v ňom došlo k výraznému zlepšeniu a už druhý mesiac v rade zaznamenal rast.
Index nákupných manažérov v sektore služieb v Taliansku sa v júli zvýšil na 51,7 z 50,5 bodu v júni a vzdialil sa od hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu. Júlový index bol najvyšší od marca.
Aj taliansky trh práce rastie už niekoľko mesiacov, napriek stagnujúcemu hospodárstvu.
Miera nezamestnanosti v júni klesla na 9,7 %, čo bola jej najnižšia úroveň od januára 2012, zatiaľ čo miera zamestnanosti sa zvýšila na nový rekord, informoval o tom ISTAT.
Vláda Hnutia piatich hviezd a Ligy Severu sľúbila, že na budúci rok zníži dane. Tento sľub bude ťažké splniť vzhľadom na jej záväzok, že udrží pod kontrolou rozpočtový schodok. Výrobný sektor v Taliansku pritom stále zápasí s poklesom aktivity.
Vláda v oficiálnej predpovedi počíta so zvýšením HDP za celý rok 2019 len o 0,2 %, v dôsledku čoho Taliansko zostane aj naďalej najpomalšou ekonomikou eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy