Súkromný sektor eurozóny v júli spomalil, hrozba nástupu recesie vzrástla

Súkromný sektor eurozóny sa podľa údajov agentúry IHS Markit po júlovom spomalení priblížil k stagnácii, pričom spracovateľské odvetvie zrýchlilo tempo prepadu

Hospodárstvo eurozóny minulý mesiac prudko spomalilo, čo zvyšuje riziko nástupu recesie. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v pondelok agentúra IHS Markit. Jej zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa aktivitu v spracovateľskom priemysle a službách, v júli klesol na 51,5 bodu z júnových 52,2 bodu. Kľúčový ukazovateľ sa tak ešte viac priblížil k hranici 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles ekonomickej aktivity od rastu. Mesačný prieskum PMI agentúry IHS Markit využíva aj Európska centrálna banka (ECB) ako jeden z podkladov pri rozhodovaní o menovej politike.

Sektor služieb podľa podrobnejších údajov agentúry IHS Markit v júli pokračoval v silnom raste, kým spracovateľské odvetvie zrýchlilo tempo prepadu. Priemyselnú výrobu eurozóny poškodzujú obchodné spory, spomalenie globálneho rastu, ako aj neistota sprevádzajúca odchod Veľkej Británie z EÚ, uviedol hlavný ekonóm agentúry IHS Markit Chris Williamson.

Súvisiace články

Aktuálne správy