Napriek dobrým výsledkom za 1. polrok HSBC oznámila odchod šéfa J. Flinta

Britská banka HSBC zaznamenala za 1. polrok výrazný rast zisku. Napriek tomu trhy prekvapila správa, že jej šéf John Flint odstupuje z funkcie.
Najväčšia európska banka z pohľadu aktív uviedla, že čistý zisk za 1. polrok dosiahol 8,51 miliardy USD (7,66 miliardy eur) oproti 7,17 miliardy USD v rovnakom období minulého roka. Tržby sa zvýšili o 7,6 % na 29,37 miliardy USD.
Zisk pred zdanením zaznamenala HSBC na úrovni 12,41 miliardy USD. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 15,9 %. Upravený zisk pred zdanením vykázala na úrovni 12,2 miliardy USD v porovnaní s 11,72 miliardy USD pred rokom.
Napriek pozitívnym výsledkom za 1. polrok tohto roka banka upozornila na riziká v nasledujúcom období. Jedným z nich je eskalujúci obchodný spor medzi USA a Čínou, pričom banka je orientovaná najmä na ázijské trhy. Podľa banky v ich prípade „sú vyhliadky dosť neisté“. Ďalšou neistotou je blížiaci sa brexit, pričom nie je vylúčené, že Británia opustí Európsku úniu bez dohody.
Trhy zároveň prekvapila informácia, že výkonný riaditeľ HSBC John Flint vo funkcii končí. Na poste šéfa bol pritom len 18 mesiacov. V samotnej banke však strávil takmer 30 rokov. HSBC oznámila jeho odchod s tým, že „odstupuje, nakoľko banka potrebuje zmenu, aby mohla čeliť súčasným výzvam“. Jeho funkciu dočasne prevezme šéf divízie globálneho komerčného bankovníctva Noel Quinn.

Súvisiace články

Aktuálne správy