Riaditeľ banky HSBC nečakane rezignoval

, ČTK Foto: YT/#disruptiondilemma #47sgs;SITA/AP

Banku HSBC po 18 mesiacoch vo funkcii nečakane opúšťa jej generálny riaditeľ John Flint. Ako dôvod svojho odchodu uviedol, že banka potrebuje zmenu, aby bola schopná sa vyrovnať so súčasným globálnym prostredím. Najväčšia európska banka súčasne oznámila, že jej zisk pred zdanením za polrok stúpol o takmer 16 percent na 12,41 miliardy dolárov.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje napísala, že Flint odchádza kvôli rozdielnym názorom na realizáciu jeho stratégie. HSBC má v súčasnosti problémy, prispieva k nim eskalácia obchodnej vojny medzi Čínou a USA, uvoľňovanie menovej politiky, nepokoje v Hongkongu a neistota okolo nadchádzajúceho odchodu Británie z EÚ.

Flint pôsobil v HSBC takmer 30 rokov a pred svojím minuloročným februárovým vymenovaním za riaditeľa viedol divíziu drobných bankových služieb a správy majetku bohatých. Banka nemá pevný termín na vymenovanie nového generálneho riaditeľa, výber môže trvať šesť až 12 mesiacov. Kým banka nájde nového riaditeľa, bude vedením poverený šéf divízie globálnych komerčných bankových služieb Noel Quinn.

Súčasne dnes banka oznámila, že odkúpi vlastné akcie za jednu miliardu dolárov. Niektorí analytici sa obávali, že by banka mohla prerušiť svoju stratégiu, ktorá počítala s návratom časti kapitálu investorom. Od roku 2016 už banka kúpila vlastné akcie za viac ako šesť miliárd dolárov, napísali agentúry AP a Reuters.

Príjmy banky sa zvýšili o 7,6 percenta na 29,37 miliardy dolárov. Hospodárenie podporil rast v divízii drobných bankových služieb a príjmy z Ázie. Banka však varovala pred ďalším vývojom. Úrokové sadzby v USA budú skôr klesať než rásť a geopolitické problémy ovplyvňujú jej podnikania na niekoľkých dôležitých trhoch. HSBC má sídlo v Londýne, Ázia sa však na jej zisku podieľa viac ako 80 percentami.

Prekvapujúci odchod Flinta vyvoláva u investorov otázky, či dôjde k zmene v stratégii banky.Akcie HSBC, najväčšej banky v Európe v aktívach, v pondelok klesli o viac ako 1 %

Ronald Wan z Partners Financials Holdings uviedol, že najnovšie výsledky HSBC boli „naozaj dobré“. Investori by však mali byť opatrní. „Potrebujeme sledovať, čo sa bude diať v Hongkongu a v Británii, čo bude mať vplyv na podnikové zisky banky v druhej polovici tohto roka,“ povedal Wan

 

Súvisiace články

Aktuálne správy