Prevádzkový zisk spoločnosti Berkshire Hathaway v 2. kvartáli klesol

Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway, amerického miliardára Warrena Buffetta, zaznamenala v 2. kvartáli pokles zisku. A väčší, ako očakávali analytici. Dôvodom boli nižšie príjmy z upisovania poistenia, spomalenie ekonomiky a problémy v obchode.
Autopoisťovňa Geico, ktorá patrí Berkshire, zaznamenala väčší počet poistných udalostí. A zároveň konkurencia zahraničných firiem, nižší objem dovozu a obchodná politika USA utlmili prepravu spotrebiteľských a poľnohospodárskych produktov železničnou spoločnosťou BNSF.
Aj vo výrobných podnikoch Berkshire príjmy sotva stúpali, keďže clá poškodili odbyt plynových turbín a potrubí a tiež príjmy zo služieb a maloobchodu.
Prevádzkový zisk Berkshire sa tak v 2. štvrťroku 2019 znížil o 11 % na 6,14 miliardy USD (5,53 miliardy eur), čo predstavuje 3,757 USD na akciu triedy A, zo 6,89 miliardy USD alebo 4,190 USD/akcia triedy A v rovnakom období predchádzajúceho roka.
Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv IBES, očakávali zisk v priemere 3,851 USD na akciu.
Čistý zisk Berkshire pritom vzrástol o 17 % na 14,07 miliardy USD alebo 8,608 USD na akciu triedy A, z 12,01 miliardy USD alebo 7,301 USD/akcia triedy A pred rokom. Tento výsledok odráža väčšie zisky z investícií.
Spoločnosť Berkshire mala na konci júna 122,4 miliardy USD v hotovosti a ekvivalentoch, čo odráža 3,5 roka trvajúce „suchoty“ pri hľadaní veľkých akvizícií, od nákupu Precision Castparts.
Berkshire tak investovala, kde sa dalo, napríklad 50,5 miliardy USD do podielu v spoločnosti Apple. A v apríli sľúbila finančnú pomoc vo výške 10 miliárd USD firme Occidental Petroleum pri kúpe jej rivala Anardako Petroleum. Berkshire sa tiež snaží odkúpiť tento rok späť svoje akcie za 2,1 miliardy USD.
Konglomerát so sídlom v Omahe v Nebraske vlastní viac ako 90 podnikov, a tiež akcie desiatok firiem vrátane Bank of America, Wells Fargo a Coca-Cola.

Súvisiace články

Aktuálne správy