Zisk britskej banky RBS v 2. kvartáli prudko vzrástol

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) oznámila v piatok výrazný rast zisku za 2. štvrťrok, ktorým prekonala aj očakávania trhov. Zatiaľ čo v 2. kvartáli minulého roka nedosiahol zisk ani 100 miliónov libier, za tohtoročný apríl až jún vykázala banka zisk prekračujúci 1 miliardu libier.
RBS informovala, že za 2. kvartál dosiahla čistý zisk 1,3 miliardy libier (1,43 miliardy eur) a prekonala tak odhad analytikov, ktorí počítali s rastom zisku na 1 miliardu libier. Na porovnanie, v 2. štvrťroku 2018 vykázala banka čistý zisk len 96 miliónov libier.
Zisk v 2. kvartáli minulého roka výrazne ovplyvnili vysoké náklady na urovnanie právnych sporov. Banka sa vlani dohodla v USA na zaplatení 4,9 miliardy USD s cieľom urovnať obvinenia zo strany ministerstva spravodlivosti, ktoré súviseli s jej predajom hypotekárnych cenných papierov. Na časť tejto sumy si banka vytvorila v 2. kvartáli minulého roka dodatočnú rezervu vyše 780 miliónov libier.
Prevádzkový zisk pred zdanením sa v 2. štvrťroku tohto roka zvýšil o 174 % na 1,68 miliardy libier. Tržby dosiahli 4,1 miliardy libier, čo znamená rast o 20 %.
Banka zvýšila poskytovanie úverov, napriek rastúcej neistote v dôsledku hroziaceho odchodu Británie z Európskej únie bez dohody. Ako uviedol šéf banky Ross McEwan, „vzhľadom na neisté a silne konkurenčné prostredie sa zamerali na oblasti, ktoré sú schopní kontrolovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy