Carney varoval, že neriadený brexit bude šokom pre ekonomiku

Guvernér britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Mark Carney v piatok varoval, že neriadený brexit bez dohody bude šokom pre Spojené kráľovstvo. Spôsobí prerušenie dodávok a má potenciál podkopať celé odvetvia hospodárstva, napríklad automobilový priemysel a poľnohospodárstvo.
„Bez dohody bude šok pre ekonomiku okamžitý a bezprostredný,“ povedal pre rozhlasovú stanicu BBC a pripomenul, že niektoré podniky už teraz zápasia s problémami. Zdôraznil, že počet postihnutých firiem môže byť „značný“.
Carney tiež uviedol, že v prípade neriadeného brexitu by klesajúca libra náhle zvýšila ceny dovážaného tovaru, ako je benzín a potraviny, a posilnila infláciu.
Guvernér dodal, že stále očakáva dohodu s Bruselom, ktorú nová vláda Borisa Johnsona označila za svoj cieľ. Ale zároveň upozornil pred značným rizikom odchodu Británie z Európskej únie bez dohody o rozvode.
„V tejto krajine sú niektoré veľmi veľké priemyselné odvetvia, ktoré sa môžu z vysoko ziskových stať neziskovými a neekonomickými v prípade, že nedôjde k dohode,“ povedal Carney a dodal, že „je potrebné prijať veľmi ťažké rozhodnutia.“

Súvisiace články

Aktuálne správy