Košický U.S. Steel vykázal prvú kvartálnu stratu od začiatku roka 2016

Výnosy U.S. Steelu v Košiciach klesli zo 740 mil. USD počas prvých troch mesiacov tohto roka na 681 mil. USD v druhom štvrťroku. Medziročne to znamenalo pokles až o vyše 21 %.

Košický U.S. Steel vykázal v druhom štvrťroku tohto roka prvú kvartálnu stratu od začiatku roka 2016. Podľa údajov zverejnených materskou spoločnosťou U.S. Steel Corporation, totiž jej európsky segment zahŕňajúci iba košickú fabriku, vykázal pred úrokmi a zdanením v druhom štvrťroku stratu v objeme 10 mil. USD. Ešte v prvom kvartáli pritom evidoval zisk na úrovni 29 mil. USD. Výnosy U.S. Steelu v Košiciach klesli zo 740 mil. USD počas prvých troch mesiacov roka na 681 mil. USD v druhom štvrťroku. Medziročne to znamenalo pokles až o vyše 21 %.

Ako ďalej vyplýva zo zverejnených informácií, v košickej oceliarni v období od apríla do júna klesla aj výroba, keď sa dodávky ocele znížili medzikvartálne o 5,6 % a medziročne dokonca o vyše 13 % na 1,004 milióna ton. Priemerná cena za tonu dodanej ocele pritom klesla medziročne o viac ako 50 USD na 652 USD. V závode U.S. Steel v Košiciach sa pritom v druhom kvartáli vyprodukovalo 1,148 milióna ton surovej ocele, čo znamenalo využitie výrobných kapacít na 92 %.

Zhoršovanie situácie na trhu a tlak na pokles cien ocele v Európe je pritom aj argumentom vedenia americkej spoločnosti pri plánovanom prepúšťaní zamestnancov v košickej fabrike. Vedenie U.S. Steelu totiž v piatok 19. júla oznámilo, že v období do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 ľudí. V druhej polovici júna oznámila spoločnosť znižovanie výroby železa a ocele odstavením jednej z troch vysokých pecí a od 1. mája sa v U.S. Steele pracuje v štvordňovom pracovnom týždni. V košickom U.S. Steele pracuje takmer 12 tisíc zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy