Trump pohrozil Francúzsku kvôli digitálnej dani, tieto krajiny by mohli byť ďalšie

, CNBC;Reuters Foto: SITA/AP

Francúzsko má zaviesť 3 % digitálnu daň pre veľké technologické spoločnosti. Podobne rozmýšľajú aj Veľká Británia, Španielsko, Taliansko a Rakúsko. Úsilie o zavedenie digitálnej dane v celej EÚ minulý rok zlyhalo.

Prezident Donald Trump pohrozil, že ak Francúzsko neupustí od svojho plánu zdaňovať veľké americké technologické firmy ako Amazon, Google, Apple a Facebook, odvetou budú zvýšené clá. Zákon, ktorý schválil francúzsky senát v júli, ukladá daň z príjmu vo výške 3 % spoločnostiam, ktoré dosahujú minimálne 750 miliónov eur z celosvetových príjmov z „digitálnych aktivít“, vrátane 25 miliónov eur v rámci Francúzska. Daň sa bude uplatňovať spätne od 1. januára 2019.

Francúzsko však nie je jedinou krajinou, ktorá presadzuje digitálnu daň pre technologických gigantov. Ostatné vlády v celej Európe pripravujú vlastné zdanenie pre firmy z Big Tech, pretože globálne úsilie o modernizáciu daňového systému stagnuje.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa v máji dohodla na riešení daňových problémov „vyplývajúcich z digitalizácie hospodárstva“. Skupina však dodala, že do konca roku 2020 sa nedosiahne jednotné daňové riešenie. Úsilie EÚ o prechod na digitálnu daň minulý rok zlyhalo v dôsledku opozície krajín ako Írsko a Holandsko. „Problém je v tom, že aby všetci súhlasili s jedným riešením, trvá omnoho dlhšie, a to samozrejme vytvára strašnú frustráciu,“ povedal Chris Southworth, generálny tajomník Medzinárodnej obchodnej komory vo Veľkej Británii, v rozhovore pre CNBC.

Spojene kráľovstvo – 2 %
Vláda pôvodne navrhla svoju vlastnú digitálnu daň v októbri a minulý mesiac vydala aktualizáciu. Opatrenie sa zameriava na tri typy veľkých nadnárodných spoločností: platformy sociálnych médií, internetové vyhľadávacie nástroje alebo on-line trhoviská. Rovnako ako francúzska, aj britská daň sa zameriava na veľké technologické spoločnosti, ktoré získavajú „významné“ príjmy z digitálnych aktivít. Daň vo výške 2 % sa vzťahuje na príjmy spoločností, ktoré zarábajú 500 miliónov GBP na celom svete, pričom najmenej 25 miliónov GBP v Británii. Vláda Spojeného kráľovstva tvrdí, že daň sa bude uplatňovať na príjmy dosiahnuté od 1. apríla 2020 a do roku 2023 sa zvýši na 440 miliónov GBP. „Toto opatrenie zabezpečí, aby veľké nadnárodné spoločnosti spravodlivo prispievali k podpore životne dôležitých verejných služieb.“

Taliansko – 3 %
Krajina zaviedla 3 % daň z digitálnych služieb ako súčasť svojho rozpočtu na rok 2019. Podľa účtovnej firmy KPMG by sa daň mala vzťahovať na tri konkrétne druhy služieb: digitálna reklama, digitálne rozhrania, ktoré umožňujú používateľom „nakupovať / predávať tovar a služby“ a prenos užívateľských údajov na digitálnej platforme. Inými slovami, Google, Amazon a Facebook sú hlavnými cieľmi tejto legislatívy. Taliansko je už dlhodobo zástancom vyšších daňových sadzieb pre internetové firmy. V roku 2017 krajina prišla s „webovou daňou“ zameranou na veľké technologické firmy, hoci toto opatrenie nikdy nenadobudlo účinnosť. Nová daň má vstúpiť do platnosti 1. januára 2021.

Španielsko – 3 %
Vo februári španielsky parlament zamietol návrh zákona, ktorý obsahoval aj 3 % digitálnu daň, známu ako „daň Google“, z príjmov veľkých technologických spoločností. Uplatňovala by sa na spoločnosti s celosvetovými príjmami vo výške 750 miliónov eur vrátane 3 miliónov v Španielsku, čo je nižšia prahová hodnota ako v iných európskych krajinách. Španielsko uviedlo, že opatrenie sa zvýši na 1,37 miliardy dolárov ročne, čo je údaj, ktorý Európska komisia spochybnila. Poradenská spoločnosť EY uviedla vo svojej správe začiatkom tohto roka, že daň z digitálnych služieb alebo podobné opatrenie nemožno v Španielsku v krátkodobom až strednodobom horizonte vylúčiť.

Rakúsko – 5 %
Snahy Rakúska o zavedenie digitálnej dane sú zamerané na on-line reklamu. V septembri má národná rada, dolná komora Rakúska, hlasovať o návrhoch právnych predpisov, ktoré by uplatňovali 5 % daň z príjmov z on-line reklamy od technologických firiem. Rakúska vláda uviedla, že daň môže zvýšiť príjmy až o 200 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy