BoE kľúčový úrok nezmenila, ale znížila prognózu hospodárskeho rastu

Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) vo štvrtok ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu bez zmeny. Ale znížila prognózu hospodárskeho rastu krajiny. Odôvodnila to čoraz väčšími obavami z brexitu a spomalením globálnej ekonomiky.
Menový výbor BoE vo štvrtok jednomyseľne rozhodol o ponechaní kľúčového úroku na úrovni 0,75 %. Ekonómovia takýto krok očakávali. Banka však tiež uviedla, že ak brexit prebehne hladko a globálna ekonomika sa začne zotavovať, zvýši ich.
Americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, v stredu (31. 7.) pritom znížil úrokové sadzby, prvýkrát od globálnej finančnej krízy.
BoE, naopak, uviedla, že stále očakáva postupné zvyšovanie sadzieb, aj keď to bude závisieť od rastu globálneho hospodárstva a „hladkého“ brexitu. A dodala, že pri neriadenom brexite bez dohody sa úrokové sadzby môžu pohybovať v oboch smeroch.
Nový premiér Boris Johnson sa zaviazal, že 31. októbra vyvedie Britániu z Európskej únie, či už s dohodou, alebo bez nej.
BoE v tejto súvislosti upozornila, že neriadený brexit povedie k „výraznému oslabeniu výmenného kurzu libry“, ktorý je už teraz na takmer trojročnom minime oproti košu iných hlavných mien.
„Zdá sa, že základný rast sa od roku 2018 spomalil na úroveň pod potenciálom (britskej ekonomiky), čo odráža vplyv zvyšujúcich sa neistôt súvisiacich s brexitom na podnikové investície a vplyv slabšieho globálneho rastu na čistý obchod,“ uviedla BoE.
Banka v najnovšej prognóze odhaduje, že aj keď sa Británia vyhne šoku po brexite, jej ekonomika v tomto a budúcom roku vzrastie o 1,3 %, a nie ako očakávala ešte v máji o 1,5 % v roku 2019 a o 1,6 % v roku 2020.
BoE ďalej predpovedá, že inflácia – v súčasnosti na jej cieľovej úrovni 2 % – prekročí tento cieľ v nasledujúcich dvoch až troch rokoch a viac, ako predpokladala v máji.
Varovala tiež, že brexit bez dohody viac spomalí rast ekonomiky, zvýši infláciu a oslabí libru.

Súvisiace články

Aktuálne správy